Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Gudrun Kamp Waes
© VRT1

Elke week geeft Gudrun ons een blik achter de schermen van 'Kamp Waes'.

Gudrun van ‘Kamp Waes’: ‘Eén maand voor de start lig ik ziek en moedeloos aan een baxter. Ga ik dit wel kunnen?’

De redactie

In het tweede seizoen van ‘Kamp Waes’ gaat psycholoog, personal trainer en Flair favourite Gudrun Hespel (31) de strijd aan met bulderende soldaten, buitenmenselijke proeven en bovenal met zichzelf. Elke week geeft ze ons een blik achter de schermen en vertelt ze openhartig over haar meest intense avontuur ooit.

Flashback naar meer dan vier jaar geleden: ik zag toen een oproep van Tom Waes. Gezocht: kandidaten voor het eerste seizoen van ‘Kamp Waes’. In al mijn enthousiasme schreef ik mij meteen in. Ik mocht zelfs op een eerste gesprek komen, maar toen ik een jaar later het programma op tv zag, kon ik maar één ding denken: Jesus Christ, dit had ik nóóit gekund, gelukkig was ik er niet bij! 

Toen ik eind 2022 via Instagram een berichtje kreeg met daarin de boodschap dat de tv-makers nog op zoek waren naar geschikte kandidaten voor ‘Kamp Waes’ part 2, was mijn eerste gedachte dan ook: wie, IK?! Dat kan ik écht niet. Maar tegelijkertijd was ik ook enorm geprikkeld. Want wat als ik het wél zou kunnen? Misschien ben ik wel veel sterker dan ik denk. Hoe graaf zou dat wel zijn? En zo gezegd, zo gedaan. Met de nodige angst besloot ik: inschrijven, alles geven en zien wat er gebeurt. 

En zo begon ik vol goede moed aan mijn voorbereiding. Op het moment dat ik me inschreef deed ik vooral aan crossfit en liep ik af en toe eens vijf kilometer, maar niet veel meer dan dat. Wie seizoen 1 van ‘Kamp Waes’ gezien heeft, weet dat crossfit niet meteen de beste voorbereiding is, en ik wist ook honderd procent zeker dat de Bergham Run (8 km lopen met een rugzak van 20 kg in 50 minuten, red.) overleven voor mij héél moeilijk zou worden. Ik ben namelijk iemand die goed is in korte, explosieve inspanningen – type spurten of vierhonderd meter lopen, zeg maar -, maar lange duursporten had ik nooit gedaan.

En toen… begon alles mis te gaan. De volgende drie maanden waren gevuld met corona, blessures, zware bloedarmoede, ziekenhuisbezoeken, baxters en een voedselvergiftiging.

Bovendien kon ik me de opmerkingen al voorstellen als iemand mij met mijn postuur zou zien lopen met een rugzak van twintig kilo op mijn rug: ‘waar gaat die rugzak met dat meisje naartoe?’ Ik wist dus dat er werk aan de winkel was. Mijn conditie moest omhoog. Gelukkig droomde ik er ook altijd al van om ooit een marathon te lopen, dus ik dacht: twee vliegen in één klap. Ik vertel gewoon aan iedereen dat ik een marathon ga lopen om mijn trainingen voor ‘Kamp Waes’ verborgen te houden. Niemand had het door.

De eerste vier maanden liep alles op rolletjes. Mijn conditie ging pijlsnel omhoog, ik voelde me supersterk en ik begon er echt in te geloven. En toen… begon alles mis te gaan. De volgende drie maanden waren gevuld met corona, blessures, zware bloedarmoede, ziekenhuisbezoeken, baxters en een voedselvergiftiging. Het resultaat: op zes juni lag ik ziek en moedeloos in bed, terwijl ik exact nul keer gelopen had met een rugzak. En de tijd begon wel te dringen. Nog maar een dikke maand en ik moest klaar staan aan de start. Zou ik het wel kunnen?

Kamp Waes
© VRT1

Gelukkig ben ik een vechter. Ik besloot een maand lang álles te geven om me klaar te stomen voor de start. Ik had een baxter gekregen die mijn bloedwaarden terug zou moeten normaliseren tegen die tijd, had goede moed en ging ervoor. Tot ik voor de eerste keer met een rugzak ging lopen. Shit man, dat viel verdomd hard tegen. Ik begon samen met mijn coach door de afleveringen van seizoen 1 te scannen om te ontdekken of er echt niemand gedelibereerd werd. Ik kon in de buurt van die vijftig minuten komen, maar eronder geraken leek ons toch optimistisch.

Kandidaat Ouzy bleek met vijftig minuten en twaalf seconden gedelibereerd te zijn in seizoen 1. YES, misschien was er hoop voor mij. Al bleek dat al snel onterecht, want instructeur Fly deelde ons bij onze allereerste binnenkomst meteen ongefilterd mee: ‘vijftig minuten, iedereen die er een seconde boven zit, is niet weerhouden voor “Kamp Waes”.’ Slik. Moed in mijn schoenen, en ze zouden al zwaar genoeg zijn zo. 

Wat ik gelukkig ook altijd op zak heb? Een gigantische dosis vechtlust. En al moest ik over die finish kruipen, opgeven zou ik niet doen. Maar de vraag is dus: haal ik de Bergham Run in aflevering één of niet? Wel, dat zie je vanavond in de eerste aflevering van ‘Kamp Waes’.

Meer ontdekken? Beluister dan Gudruns podcast ‘Gud Bezig’ op Spotify voor nog meer behind the scenes van haar avontuur of volg haar op Instagram via @gudrunhespel.

Bekijk de eerste aflevering van ‘Kamp Waes’ op zondag 14 januari om 20u op VRT1.

Lees meer:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '