Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Eva’s edito: ‘Ja, we kijken anders naar gender dan vroeger, en dat is complex. Maar is moeilijk ook onoverkomelijk? Nee, toch?’

In ‘Sarah in Genderland’ zet Sarah het genderdebat centraal en onderzoekt ze hoe jonge mensen vandaag omgaan met hun gender en welke medische ingrepen ze ondergaan om zich goed in hun vel te voelen. Een absolute kijktip volgens Eva, en wel hierom...

Mocht je op deze zonnige dagen toch eens voor tv belanden, heb ik een kijktip: Sarah in Genderland, een tweedelige reeks voor VRT NU. Ik hoorde Sarah over het programma vertellen en mijn aandacht was meteen getrokken, want voor Flair spraken we al zo vaak met mensen die gekwetst werden door de respectloze manier waarop er met hun trans zijn wordt omgegaan in media. Zou het kunnen dat iemand dat onderwerp op een goede manier aanpakt, met de juiste mix tussen luchtigheid, oprechte nieuwsgierigheid en diepte wanneer het nodig is? Zo klonk het alleszins wel: ‘Er staat een hele generatie klaar die helemaal anders denkt en wil leven dan wat onze “norm” nu voorschrijft. Wat gaan we daarmee doen?’

Een heel goeie vraag vind ik dat, want in het debat gaan we nog te snel uit van wat we zelf kennen of begrijpen. Natuurlijk is het heftig als je hoort dat kinderen zich niet zichzelf voelen in hun lijf of zich vragen stellen bij hun genderidentiteit en daar ingrijpende beslissingen voor nemen. Ja, we kijken anders naar gender dan vroeger, en dat is complex. Ja, er zijn andere voornaamwoorden. Is dat soms moeilijk als je ze nog niet kende? Vast. Maar is moeilijk ook onoverkomelijk? Nee, toch? Niet als je veel mensen zich beter kan doen voelen door gewoon je best te doen. En ja, je mag je vergissen als je niet expres probeert mensen pijn te doen. Door te luisteren met open nieuwsgierigheid, zoals Sarah doet, begrijp je meteen meer.

Ik werd dus optimistisch door naar dat programma te kijken. Wat altijd als een zwaar onderwerp werd omschreven, kreeg een bevattelijke lichtheid. En toen zat daar plots in aflevering 2 ook een bekend gezichtje: mijn dochter. Haar klas kwam in beeld en de juf werd geïnterviewd omdat ze genderneutraal werken. Had mijn dochter dat gezegd, denk je? Helemaal niet. Zo onder de indruk zijn die kleuters tegenwoordig van camera’s. En van het genderdebat.

Achter de schermen:

Wat een hondenleven...

Wat een hondenleven...

Wat een hondenleven...

Polly mag dan een Welsh corgi zijn, ze gedijt ook prima in ’t Stad. Samen met baasje Isabelle poseerde ze in matchende Barbour-jas op haar dakterras met uitzicht. Ontdek de rest van deze reportage voor hondenliefhebbers op blz. 46 in je Flair.

Briesje? Check!

Briesje? Check!

Briesje? Check!

Bij gebrek aan een ventilator zorgt make-upartist Sharon al wapperend voor wind in de haren van model Eline. Het resultaat van onze pastelshoot check je op blz. 28 in je Flair.

Yummie!

Yummie!

Yummie!

Wat voor gelukzakken zijn wij toch! We mochten namelijk de Hello- Fresh BBQ-box alvast uitproberen! Onze bevindingen lees je op blz. 27 i je Flair.

Lees Flair in onze app

Lees je favoriete magazine gewoon op je smartphone of tablet in onze Mijn Magazines-app. Download ‘m snel hieronder en veel leesplezier!

>>> Download onze app hier voor iOS en hier voor Android <<<

Luxehotel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '