Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Catherine Kosters

'Newsflash: de olifant die kunstjes doet voor pinda’s en de olifant die je mag wassen in de rivier, worden even slecht behandeld.'

COLUMN: ‘We blijven foto’s met wilde dieren in gevangenschap maken, omdat we de wreedheid ervan niet willen inzien’

Catherine Kosters

Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze hier elke week haar avonturen.


We hebben ze allemaal al gezien, geliket of zelfs gepost: Instagramfoto’s met exotische dieren. Een influencer op een olifant in Sri Lanka. Elke gast op Tinder met een tijger in Thailand. Zelf maakte ik me er in het verleden ook schuldig aan. Zo vind je ergens in mijn Marrakech-album een plaatje waarop ik met een cobra poseer. De eigenaar van het beestje was een slangenbezweerder. Hij speelt fluit en het serpent schiet omhoog als een duiveltje-uit-een-doosje. De gemiddelde domme toerist – mezelf incluis – ziet het als een mysterieuze dans, een slimme truc, maar niet als dierenleed.

Pas achteraf leerde ik dat de slangen uitgehongerd zijn en enkel eten krijgen als Pavloviaanse beloning voor een performance. Bovendien worden hun giftanden verwijderd en wordt soms zelfs hun bek dichtgenaaid op een klein spleetje na, waardoor ze nog net met hun gevorkte tong naar onnozele Europeanen kunnen sissen. De wetenschap verpestte mijn vakantie net als Blackfish mijn jeugd verpestte.

Als kind vloog ik met mijn ouders naar Orlando, Florida. Enthousiast klapte ik in mijn handen tijdens de orkashow in SeaWorld en zeurde ik nadien net zo lang tot ik een Shamuknuffel kreeg, niet wetende dat Shamu eigenlijk een depressieve walvis genaamd Tilikum was, die bij leven en welzijn drie mensen zou doden. Blackfish bleek voor mij een eyeopener, de knuffel op moeders zolder geldt sindsdien als blijvende bron van schaamte.

Newsflash: de olifant die kunstjes doet voor pinda’s en de olifant die je mag wassen in de rivier, worden even slecht behandeld.


Na de wereldwijde release van de documentaire werden er massaal petities getekend en contracten beëindigd. Toch blijven we foto ’s met wilde dieren in gevangenschap maken, omdat we de wreedheid ervan niet willen inzien en graag geloven dat die ene elephant sanctuary écht de uitzondering is. Newsflash: de olifant die kunstjes doet voor pinda’s en de olifant die je mag wassen in de rivier, worden even slecht behandeld.

Dat onthulde National Geographic eerder deze maand in een schokkend stukje onderzoeksjournalistiek over de duistere waarheid achter wildlifetoerisme (Suffering Unseen: The Dark Truth Behind Wildlife Tourism). Van luiaarden en Orinocodolfijnen in Brazilië tot beren en beluga ’s in Rusland, geen enkel dier verdient het om af te zien voor onze selfies. Wil je toch de avonturier uithangen in verre oorden, drink dan eens water van de kraan of ga slapen zonder muskietennet. Tourista en malaria staan vast ook stoer op je profiel.

Meer columns van Catherine:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '