Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Catherine Kosters

'Ik ben allergisch, maar weet niet waarvoor. Ik heb gierende jeuk heb van wenkbrauw tot sleutelbeen, een knalrood hoofd en een dikke nek die zelfs mijn Brasschaatse afkomst niet kan verklaren.'

COLUMN: ‘Ik denk dat ik een nikkelallergie heb. Een beter excuus om dure juwelen te krijgen bestaat niet’

Catherine Kosters

Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze hier elke week haar avonturen.


Ik ben allergisch, maar weet niet waarvoor. Hoe ik dat weet? Omdat ik gierende jeuk heb van wenkbrauw tot sleutelbeen, een knalrood hoofd en een dikke nek die zelfs mijn Brasschaatse afkomst niet kan verklaren. Ik word ’s nachts wakker met mijn nagels diep in het ondertussen ruwe vlees van mijn hals verzonken en wend overdag al wat voorhanden is als krabmiddel aan. Bestek, mijn beha en zelfs de kat moeten eraan geloven. Mijn lief verplicht me net niet om ovenwanten te dragen in bed.

Ondertussen raast er maar één vraag door mijn opgeblazen hoofd: wie of wat heeft deze plaag over mijn spreekwoordelijke huis doen nederdalen? Ik heb me nooit officieel laten testen, maar kan best een aantal zaken verzinnen waarvoor ik allergisch ben. Ik ben allergisch voor stof en rommel. Zelfs bij vrienden thuis moet ik soms opruimneigingen onderdrukken – ik noem dat netjes, zij noemen het irritant. Verder ben ik allergisch voor dierenleed en besliste ik daarom op mijn zestiende nooit meer vlees of vis te zullen eten.

Ik ben allergisch voor katers en kan tegen wodka noch tequila, hoewel ik dat laatste af en toe bewust negeer.


Aangezien ik niet allergisch ben voor designertassen (of inconsequenties), draag ik nog wel leer. Nu even serieus, ik denk dat ik een nikkelallergie heb. Een beter excuus om dure juwelen te dragen of krijgen bestaat niet. Ik ben allergisch voor stoefen, behalve op Instagram. Een grappig onderschrift pardonneert menige vorm van opschepperij, probeer het maar eens. Ik ben allergisch voor witloof en spruitjes, al wilde mijn moeder daar nooit iets van weten. Ik hoop dat je blij bent, mama, nu mijn vel de textuur van broccoli heeft!

Mensen die zichzelf workaholics noemen, geven mij tevens de kriebels. Zie #nevernotworking. Kan je allergisch zijn voor een hashtag? In ieder geval wél voor grote spinnen en kleine bikinibroekjes die god weet waar kruipen. Dan heb ik het zowel over die slipjes als over die spinnen. Ik ben allergisch voor katers en kan tegen wodka noch tequila, hoewel ik dat laatste af en toe bewust negeer. Koude voeten doen me rillen, het gevoel van droge watjes doet me gillen en was rijmen een antihistaminicum, dan zat ik hier nu te chillen.

Evenveel allergieën als mogelijke uitwegen, en toch kan ik niet stoppen met krabben. Ik kijk de dokter hoopvol aan en verwacht dat hij me elk moment een spruitloos dieet of een degelijk badpak zal voorschrijven. ‘Maar nee, mevrouw’, zegt de man serieus. ‘Als u een nieuwe crème gebruikt, dient u die eerst op de arm te testen.’ Had ik al gezegd dat ik ook verslaafd ben aan gratis staaltjes en allergisch voor wachten?

 

Deze column verscheen in Flair op 8 augustus 2017.


 

Meer columns van Catherine:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '