Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Catherine Kosters

'Bevinden twee exen zich samen op een feest, dan vormt het moment van afscheid een extra valkuil. De eerste die vertrekt, is de saaiste en de slimste. De laatste op de dansvloer is #yolo en juveniel.'

COLUMN: ‘Geen betere wraak dan een nieuwe vlam, die groter/heter/beter gekleed is dan de vorige’

Catherine Kosters
Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze hier elke week haar avonturen.


 

In een mensenleven zijn er weinig zaken zo stresserend als een ontmoeting met je ex. Laatstgenoemde onverwacht tegen het lijf lopen staat gelijk aan een acute hartaanval terwijl hem of haar aangekondigd terugzien zo mogelijk nog erger is. Er zijn namelijk oneindig veel factoren om rekening mee te houden. 1: je outfit. Je wil er gewéldig uitzien, om te bewijzen dat je hem niet nodig hebt, maar tegelijkertijd casual. Hij mag namelijk niet de indruk krijgen dat je je speciaal hebt zitten optutten om hem te imponeren. 2: je date. Heb je ondertussen iemand anders, dan is de keuze snel gemaakt. Geen betere wraak dan een nieuwe vlam, die liefst een kop groter/heter/ beter gekleed is dan de vorige. Ben je alleen, dan weeg je het best je opties af. Een groepje vriendinnen zegt ‘fun maar onvolwassen’. Een maat schreeuwt ‘One of the guys, maar zit vast in de friendzone.’ Solo staat dan weer gelijk aan onafhankelijk maar ook een beetje zielig. Yup, je sociale leven is een mijnenveld.

Bevinden twee exen zich samen op een feest, dan vormt het moment van afscheid een extra valkuil. De eerste die vertrekt, is de saaiste en de slimste. De laatste op de dansvloer is #yolo en juveniel.


Als je denkt dat een dosis casual chic en de geschikte gezel je zonder problemen door de avond loodsen, think again. De strijd der exen is niet zo snel gestreden. Tijd voor nummer 3: de gespreksonderwerpen. Wil je het net wél of net níét over vroeger hebben? Het gedeelde verleden angstvallig vermijden doet vermoeden dat je nog niet over hem heen bent. Te nostalgisch mijmeren bij jullie historie laat dan weer uitschijnen dat je hem terugwil. Kiezen tussen de pest en de cholera, noemen ze dat.

 

4: het vertrekuur. Bevinden twee exen zich samen op een feest, dan vormt het moment van afscheid een extra valkuil. De eerste die vertrekt, is de saaiste en de slimste. De laatste op de dansvloer is #yolo en juveniel. Er zijn geen winnaars. 5: het vaarwel. Tenzij je een van die creeps bent die bevriend blijft met elke ex – sorry – heb je vermoedelijk de neiging om stilletjes te vertrekken. Toch kan expliciet adieu zeggen closure bieden. Hou jullie vaarwel kort en kijk vooral niet om wanneer je wegwandelt. De kans dat het er even mooi en melancholisch uitziet als in een film, is nihil. De kans dat je struikelt, zeer reëel.

 

Al die strikvragen en struikelblokken spookten door mijn hoofd op weg naar een verjaardagsfuif waar ik mijn ex na lange tijd terug zou zien. Toen we uiteindelijk tegenover elkaar stonden, bleef er maar één gedachte over: een ex is eigenlijk ook maar een mens. Een persoon met wie je een stukje van je leven gedeeld hebt en die je dan hebt laten gaan. Omdat het niet meer ging of omdat je niet meer wilde. ‘Wraak’ is een belachelijk woord. Het ga je goed.

 

 

 

Deze column verscheen in Flair op 11 april.


 

Vorige columns van Catherine:

Lees alle columns van Catherine op flair.be/columncatherine.


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '