Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Catherine Kosters

'"Uw foto is niet conform de wettelijke norm. Het voorhoofd moet vrij zijn."'

COLUMN: ‘Er is mij een groot onrecht aangedaan! Ik word gediscrimineerd vanwege mijn kapsel’

Catherine Kosters
Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze hier elke week haar avonturen.

Ik sta zelden op de barricades. Doorgaans lig ik liever in de zetel met een pot Ben & Jerry’s dan op straat te komen met een spandoek. Niet omdat de vrouwenstrijd gestreden is, maar gewoon omdat ik lui ben. Ook dát is een verworven recht van mijn geslacht. Toch wil ik jullie vandaag tot actie oproepen. Er is mij namelijk een groot onrecht aangedaan, en met mij vrouwen over het hele land! Ik word gediscrimineerd vanwege mijn kapsel. Dat zit zo: ik heb een nieuwe identiteitskaart nodig. Dus vulde ik braaf de aanvraag in en voegde de nodige pasfoto’s toe. Om één week later een hartverscheurend mailtje te krijgen: 'Uw foto is niet conform de wettelijke norm. Het voorhoofd moet vrij zijn.'

Lees: de strijd tegen het terrorisme heeft mijn badkamer bereikt. Géén boerka’s of nikabs op de foto. Maar dus ook geen froufrous. Bureaucratie, de grote gelijkmaker.

En daar stelt zich het probleem: ik heb al járen een pony. Wie mij een beetje kent, weet dat mijn voorhoofd sinds de vroege nillies geen daglicht meer heeft gezien. Eerst dacht ik nog dat het om een grap ging. Vrolijk belde ik naar de klantendienst en wachtte ik geduldig op een loketmedewerkster. Als vrouwen onder elkaar zouden we straks vast hartelijk kunnen lachen met het voorval! Maar nee. Ze hield voet bij stuk: 'Federale regels, mevrouw, niets aan te doen.' Blijkbaar is België proefproject voor strengere Europese normen in verband met identiteitskaarten. Lees: de strijd tegen het terrorisme heeft mijn badkamer bereikt. Géén boerka’s of nikabs op de foto. Maar dus ook geen froufrous. Bureaucratie, de grote gelijkmaker.

 

Nu sta ik hier mooi, mét pony en een pas die binnen één week vervalt. Maakt die schijnbaar xenofobe maatregel mij straks nog illegaal in eigen land. Oh, ironie! Ik overdrijf wellicht, maar de wanhoop is dan ook nabij. 'Don't touch my hair', zingt Solange, en plots weerklinken haar woorden sterker dan ooit. Dit gaat niet zomaar om een kapsel, dit gaat om mijn identiteit! Komt nog bij dat geen kat me zonder pony zou herkennen. Met ontbloot voorhoofd poseren is dus in feite contraproductief. Staatsgevaarlijk, als het ware! Er is mij en vrouwen over het hele land een groot onrecht aangedaan! Ik word gediscrimineerd vanwege mijn kapsel.

 

De mevrouw van het stadsloket wil het niet horen. Geen nieuwe foto, geen nieuwe pas. Zo simpel is het. Vage beelden van mezelf met naar achteren gekamd en gespeld haar doemen voor mijn ogen op als stills uit een slechte horrorfilm. Vrienden suggereren palmboomkapsels en gekke hoofddeksels, al betwijfel ik of die aanvaard zouden worden. Daarom, lieve lezers, richt ik mij tot jullie. Protesteer en trek mee ten strijde! Ik heb al een paar mogelijke hashtags en slagzinnen bedacht: 'Fight for your right to fringe', 'Pony rights are human rights' en #freethefrou. Mijn verlegen voorhoofd dankt u.

 

 

 

Deze column verscheen in Flair op 21 maart.

 

Meer Flair?

Probeer ook ons magazine, nu voor maar 2 euro per week! Klik hier voor meer info.

Flair

 

Vorige columns van Catherine:

 

Lees alle columns van Catherine op flair.be/columncatherine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '