Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Soms neem ik de lift naar beneden om onze voorraad te bewonderen, als een doomsday prepper die trots is op z’n atoomschuilplaats.'

COLUMN: ‘Ik hou niet van hamsteren, maar voor één levensmiddel maak ik een uitzondering: drank’

Catherine Kosters


Redactrice Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze hier elke week haar avonturen.


Hamsterweken


Weet je nog in maart, toen mensen de eerste lockdown dachten te overleven met pasta en maxipakken wc-papier? Hilarisch vond ik dat, tot ik zelf voor een leeg rayon kwam te staan. Van de Delhaize tot de Lidl en van de Albert Heijn tot de lokale nachtwinkel, nergens was nog een velletje te bespeuren, dus zocht ik noodgedwongen mijn toevlucht online. Helaas: zelfs op bol.com hadden de hamsteraars toegeslagen en alle mogelijke papierwaren geplunderd, inclusief keukenrol en tissues. Barbaren!Het enige artikel dat ik nog op de kop kon tikken was een doos bestemd voor de groothandel. Gezien ons appartement een gebrek aan opbergruimte heeft, stapelde ik alle 86 rollen als één gigantische piramide in het toilet. Gasten die gebruikmaakten van het kleinste kamertje, reageerden verbaasd en ontzet op het gevaarte. Je begrijpt de ironie van het verhaal: plots leek ik zelf een hamsteraar.

Soms neem ik de lift naar beneden om onze drankvoorraad te bewonderen, als een doomsday prepper die trots is op z’n atoomschuilplaats.


Ondertussen zijn we meer dan een half jaar verder en is de voorraad nog lang niet op. Toch kwamen die vervloekte knaagdieren weer als ratten uit het riool gekropen bij de minste vermelding van een tweede lockdown. Nee, ik heb het niet op die doorgedreven verzamelwoede. Er is slechts één levensmiddel waarvoor ik een uitzondering maak: drank. Daarvan kan je in deze gortdroge periode niet genoeg in huis hebben. Omdat wijnflessen naast de wc stockeren niet bepaald smakelijk is, hebben mijn lief en ik de kelder opgeruimd. Het is te zeggen: hij heeft de kelder opgeruimd onder lichte dwang. Oude schoolboeken, verharde verfresten en een nepkerstboom maakten plaats voor een wijnrek dat algauw uitpuilde. Het begon onschuldig met een aantal vintage flessen, een cadeautje van zijn ma. De helft is wellicht niet meer te zuipen, maar alsnog ideaal om over te stoefen. Vervolgens vulden we onze collectie aan met een Condrieu van mijn favoriete Franse chateau (Sainte-Cosme voor de kenners). Die haalden we de voorbije zomer aan de bron bij onze zuiderburen. Daarna volgden nog een resem natuurwijnen en, niet te vergeten, drie kisten champagne die in promotie stonden bij een niet nader genoemde supermarktketen.

Het is wellicht meer dan we zullen opdrinken deze winter, zeker nu kerst, nieuwjaar en alle bijbehorende familiefeesten gecanceld zijn, en toch blijven mijn lief en ik maar inkopen. Plots snap ik dat gehate ongedierte: hamsteren is een copingsmechanisme. Het biedt een vorm van houvast in onzekere tijden. Geconfronteerd met een avondklok en een alcoholverbod na acht uur stelt een overvolle wijnkelder mij gerust. Soms neem ik de lift naar beneden om onze voorraad te bewonderen, als een doomsday prepper die trots is op z’n atoomschuilplaats. Dan reken ik uit hoeveel flessen er nog zijn, en hoeveel dagen drooglegging we daarmee zouden doorkomen. Op weg terug naar boven neem ik bubbels mee, die me de pandemie heel even doen vergeten.

Nu wil ik alcoholisme niet verheerlijken, natuurlijk. Experts en ervaringsdeskundigen zijn het erover eens dat de coronacrisis ons massaal naar de fles doet grijpen en dat kan problematisch zijn. Maar ik ben geen gedragstherapeut en dit is geen AA-meeting, daarom hamster ik lekker verder. Zoals een wijze man ooit zei: ‘Ik ben niet verslaafd, maar ik heb het wel nodig.’ Zéker in 2020. Doe de coupe’kes dus gerust nog eens vol, breng een toast uit op de toekomst en kijk de andere kant op wanneer je mij aan de glasbak ziet.

Meer columns van Catherine: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '