Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Meisjes
© Plan International

Plan International België wil tegen 2030 10 % meer investeren in de strijd tegen gendergerelateerd geweld.

Wereldmeisjesdag 2021: ‘De strijd tegen gendergerelateerd geweld is nog lang niet gestreden’

Annelies Hart

Gisteren nog kwamen tienduizenden betogers in Brussel op straat voor de eerste klimaatmars sinds de coronacrisis en ook vandaag is die crisis extra actueel. Volgens de VN zijn 80 % van de mensen die door klimaatverandering ontheemd raken, vrouwen en meisjes. Jorn Vennekens van kinder- en meisjesrechtenorganisatie Plan International België legt op deze tiende Wereldmeisjesdag uit hoe de klimaatverandering meisjesrechten in het gedrang brengt.

Meisjesrechten staan wereldwijd nog steeds onder druk en de problemen zijn er door de klimaatverandering alleen maar groter op geworden. Het onderzoek van de VN dat aantoont dat 80 % van de mensen die door klimaatverandering ontheemd raken vrouwen en meisjes zijn, dateert zelfs al van 2015. Hoewel we ondertussen zes Wereldmeisjesdagen en ettelijke klimaatmarsen verder zijn, moeten we onder ogen zien dat het er voor de meisjes in conflictlanden alsmaar slechter gaat uitzien.

Uithuwelijken door financiële problemen

Meisjes vormen dan ook vaak de vergeten kant van een conflict, legt Jorn Vennekens van Plan International België uit. Een tekenend voorbeeld daarvan is de crisis in de Sahel in Afrika. Door de klimaatverandering valt daar nog maar weinig regen en wordt het gebied dus elk jaar droger. De oogsten mislukken en mensen kampen met grote voedseltekorten.

 ‘Meisjes in armoede hebben al 2,5 keer meer kans om als kind uitgehuwelijkt te worden, maar dat cijfer stijgt nog meer in tijden van crisis. Concreet wil dat zeggen dat in situaties als deze, waarin een conflict ontstaat omwille van klimaatverandering, meisjes betrokken worden omdat mensen in financiële problemen komen. Ze worden bijvoorbeeld gekidnapt om als slaaf te gaan dienen, of uitgehuwelijkt door hun ouders. Die krijgen dan op hun beurt meer inkomsten, iemand minder om te voeden en koesteren de hoop dat hun dochter een beter leven te wachten staat bij haar man. Dat laatste is doorgaans natuurlijk niet het geval.’

Niet terug naar de schoolbanken

Op dit moment vormt de klimaatcrisis dus een groot probleem voor meisjes, terwijl zij volgens Drawdon Review net een van de oplossingen kunnen zijn. Onderwijs voor meisjes is namelijk de 6de belangrijkste manier om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. De coronacrisis gooit hier echter nog meer roet in het eten. Van de 743 miljoen meisjes die een schoolsluiting meemaakten tijdens de pandemie, mochten er 20 miljoen bij de heropening niet terugkeren naar de schoolbanken.

Meisjes in armoede hebben al 2,5 keer meer kans om als kind uitgehuwelijkt te worden, maar dat cijfer stijgt nog meer in tijden van crisis.

Jorn Vennekens

Woordvoerder Plan International België

 ‘Veel meisjes moesten ondanks de heropening van de scholen blijven bijdragen in het huishouden, omdat van hen verwacht wordt dat ze een goede huisvrouw worden. Anderen werden dan weer door financiële problemen uitgehuwelijkt of kregen te maken met een tienerzwangerschap. Dat laatste zet onderwijs nog verder buiten bereik omdat zwangere meisjes of jonge moeders in veel scholen niet terecht kunnen of mogen.’

Girl’s Takeover

Plan International België komt op voor al die meisjes en doet zijn best om in België al meer meisjes, en jongeren in het algemeen, uit te nodigen om onderwerpen als meisjesrechten te bespreken. Er is namelijk nog steeds te weinig jongerenparticipatie, terwijl de jeugd net heel hard bezig is met internationale solidariteit. Daarom organiseert de kinder- en meisjesrechtenorganisatie vandaag een echte Girl’s Takeover, waarbij twee jonge vrouwen voor een dag van plaats mogen wisselen met ministers Meryame Kitir en Sophie Wilmès. Respectievelijk de eerste vrouwelijke Ministers van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Zaken.

Minister Sophie Wilmès en Louise (20).

Een goede start, maar op internationaal vlak moet er volgens Jorn Vennekens nog veel meer gebeuren. ‘De strijd tegen gendergerelateerd geweld is nog lang niet gestreden. Zeker nu de corona- en klimaatcrisis het alleen maar moeilijker maken. Wij vragen aan de overheid om eindelijk het beloofde 0,7 % van het bruto nationaal inkomen te gaan investeren in ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast willen we specifiek opkomen tegen gendergerelateerd geweld. De concrete doelstelling? Tegen 2030 10 % meer investeren in de strijd tegen onder meer kindhuwelijken (dit overkomt 12 miljoen meisjes per jaar), tienerzwangerschappen (per jaar vastgesteld bij 12 miljoen meisjes van vijftien tot negentien jaar oud en 777.000 meisjes jonger dan vijftien jaar) en vrouwelijke genitale verminking (iets wat elk jaar bij 3 miljoen meisjes wordt uitgevoerd), zodat we de duizelingwekkende cijfers eindelijk zien zakken.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '