Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
kawtar ehlalouch
© Play4

‘Mijn focus van hoe ik eruitzie, is echt helemaal gedraaid naar te focussen op wat mijn lichaam allemaal kan.’

Kawtar Ehlalouch (27): ‘Ik doe krachttraining en daar draait het rond sterk worden in plaats van afvallen’

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Kawtar Ehlalouch (27) is een van de tien bekende amateurkoks die de uitdaging aangaan om een driekoppige sterrenjury te overtuigen van hun kookkunsten in het tweede seizoen van ‘Celebrity Masterchef Vlaanderen’. ‘”Celebrity Masterchef Vlaanderen” is het meest stresserende wat ik ooit al deed’, vertelt de radiopresentatrice.

‘MasterChef’ is een populair realitykookformat over de hele wereld. In de Vlaamse versie zetten tien BV’s en hobbykoks hun beste beentje, of beter gezegd handje, voor om de lekkerste gerechten op tafel te toveren voor drie professionele juryleden. Naast hun kookkunsten wordt ook hun creativiteit en stressbestendigheid getest. Radio- en tv-gezicht Linde Merckpoel won het eerste seizoen in ons Belgenlandje vorig jaar en je kan momenteel op Play4 kijken naar het tweede seizoen. Kawtar Ehlalouch viel afgelopen woensdagavond helaas af, maar ze genoot volop van haar deelname. ‘Ik was megagrote fan van het eerste seizoen’, aldus de radiopresentatrice. ‘Het was veruit mijn favoriete programma van 2023

Ben je een keukenprinses?

‘Ik woon nog maar een dik jaar alleen. Ik kom dus uit mijn mama’s nestje en zij kookte elke dag voor me. Ik sta dus nog maar een jaar zelf in de potten te roeren. Ik ben in die korte periode wel echt beginnen houden van koken. Ik heb een heel drukke agenda en koken is mijn rustmomentje, dus ik neem daar ook graag de tijd voor. Ik test ook graag nieuwe dingen uit en probeer regelmatig zelf eens recepten te maken die ik op restaurant at of op TikTok zag voorbijkomen. Mijn For You page bestaat enkel uit kookvideo’s met héél veel kaas (lacht).’

Jij presenteert de ochtendshow op MNM waardoor je waarschijnlijk vroeg in je bed kruipt. Hoe vertaalt zich dat in je avondeten?

‘Ik begin meestal om half 5 te koken zodat het niet meer op mijn maag ligt als ik rond 8 uur ga slapen. Ik probeer evenwichtig te koken met veel groentjes. Maar tegelijkertijd eet ik ook superveel pasta omdat dat gewoon zo makkelijk klaar te maken is en je kan daar alle richtingen mee uit. Ik zou baat hebben bij mealpreppen omdat ik zo weinig tijd heb om te koken, maar ik wil dat écht niet doen.’

Hoezo?

‘Je moet dan een week op voorhand als beslissen wat je elke avond zal eten, maar ik haal net zoveel plezier uit de dag zelf nadenken wat ik die avond zal eten. Stel je voor dat ik zin heb in lasagne, maar ik heb voor die avond net kip met broccoli gemaakt. Dat is een teleurstelling, toch (lacht)?’

Dacht je op voorhand dat je masterchef zou kunnen worden?

‘Nee. Ik heb nog niet zoveel ervaring, zeker niet in vergelijking met pakweg Liesa of Titus. Ik kreeg wel veel mee van m’n mama toen ik thuis woonde, maar ik stond zelf niet veel in de keuken. Ik deed meer voor het plezier en om eens te kijken of die topchefs mijn gerechten lekker vonden.’

Is je mama trots?

‘Zij zag me bijna nooit koken, dus toen ik vertelde dat ik meedeed aan “Celebrity masterchef Vlaanderen” viel ze compleet uit de lucht (lacht). Ze vond het heel bizar.’

“Celebrity Masterchef Vlaanderen” is het meest stresserende wat ik ooit al deed!

Wat is je sterkte in de keuken?

‘Ik hou van veel kruiden in mijn gerechten, dat is typisch voor mijn cultuur, dus die Marokkaans invloed is wel mijn grote troef. Al vind ik dat wel een moeilijke afweging, want bepaalde kruiden kunnen ook het smaakpalet overheersen. Het is niet omdat ík dat graag eet, dat iedereen er zo over denkt. Dus soms was dat wel een gokje.’

En je zwakte?

‘Time management. Ik kook echt graag op mijn gemakje, terwijl er nu zo’n grote tijdsdruk was. Dat uur was in een glimp voorbij. Ik zette nog maar net mijn aardappelen op het vuur om te koken en ik hoorde al: “Nog een kwartier!”. Ik vind mijn tijd correct inschatten sowieso al lastig in het dagelijkse leven, dus ik wist dat ik daarmee ook zou worstelen in de keuken. “Celebrity Masterchef Vlaanderen” is het meest stresserende wat ik ooit al deed!

Wat is je grootste keukenflater?

‘Ik wilde zelf chili-olie maken, maar mijn chilivlokken vlogen allemaal in brand! Mijn brandalarm ging af, dus er was even paniek.’

Wie vond je je grootste concurrent in het programma?

‘Titus! Hij kookt heel graag en hij doet het ook veel, want hij heeft kinderen. Daarbovenop is hij zo’n selfmade man: hij gaat vissen en fileert dan zijn vangst. Dat is toch gek, hoeveel mensen kunnen dat?!’

Die agressiviteit die je niet zou verwachten bij mij komt nu wel naar boven (lacht). Ik word ook af en toe emotioneel. Koken brengt werkelijk alle emoties in mij naar boven.

Gaan we je op een andere manier leren kennen?

‘Ik weet eerlijk gezegd niet meer wat ik allemaal deed tijdens die opnames omdat ik zo opging in het koken. Je zal sowieso een Kawtar zien die véél meer stress heeft. Ik vloekte echt een paar keer wanneer het vuur weer niet wilde aangaan of als ik sukkelde met plasticfolie. Die agressiviteit die je niet zou verwachten bij mij komt nu wel naar boven (lacht). Ik word ook af en toe emotioneel. Koken brengt werkelijk alle emoties in mij naar boven.’

Je had eerder je eigen programma op tv en je deed nu hieraan mee. Heb je de smaak van televisie maken te pakken?

‘Ik wilde dat eigenlijk al heel lang doen, maar ik wachtte bewust op het moment dat het goed aanvoelde om hieraan te beginnen. Ik moet altijd wat acclimatiseren voor ik aan iets nieuw begin. Dat duurde zo’n vijf jaar op de radio, maar ik voel nu dat ik klaar ben voor iets nieuws. Dat wil niet zeggen dat ik stop met radio maken, dat blijft mijn grote passie, dus daar blijft mijn aandacht naartoe gaan. Maar daarnaast wil ik graag andere projecten doen die bij me passen. Ik ga dus niet op elk programma waarvoor ze me vragen ja zeggen, het moet aanleunen bij wie ik ben.’

Als je luidop mag dromen: welke programma zou je heel graag maken?

‘Ik ben grote fan van programma’s zoals “Durf te vragen”, dus dat zou ik heel graag willen doen. Verder is mijn grote droom om ooit de MIA’s te presenteren. Nu heb ik nog niet genoeg zelfvertrouwen om daar te staan, maar in de toekomst wil ik me daar heel graag eens aan wagen.’

Mag ons tv-landschap wel nog wat diverser worden?

‘We gaan de goeie weg op. Als je kijkt naar “Celebrity Masterchef Vlaanderen” zie je naast mezelf ook Serine en Fatma, dus we hebben een heel inclusieve groep. Niet zo lang geleden was het de gewoonte om één iemand met een andere migratieachtergrond te vragen zodat ze toch inclusief genoeg waren. Die denkwijze veranderde gelukkig en ze kozen ons omdat we alle drie een andere job hebben en perfect in dat format passen, los van onze achtergrond. We moeten trouwens niet enkel werken aan diversiteit voor de camera, achter de schermen is dat zelfs nog belangrijker, want zo krijg je zeker een veel inclusievere manier van televisie maken.’

Ik doe nu al een tijdje krachttraining en daar draait het rond sterk worden in plaats van afvallen, dat is echt een verademing. Mijn focus van hoe ik eruitzie, is echt helemaal gedraaid naar te focussen op wat mijn lichaam allemaal kan.

Bij Flair staat self-love centraal: heb je veel zelfliefde?

‘Daar is zeker nog werk aan. Het is wel al verbeterd in vergelijking met vroeger. Ik focuste me vroeger enorm op m’n lichaam en dat zit er toch nog altijd wat in. Ik wilde een bepaald gewicht bereiken en zeker als tiener was dat een groot complex. In het begin als ik op de radio begon te werken, stak dat weer wat de kop op, want het is enorm confronterend om jezelf voortdurend online te zien opduiken. Je begint je dan automatisch weer helemaal te overanalyseren. Ondertussen kan ik dat gelukkig wat meer loslaten.’

Wat hielp je om die klik te maken?

‘Ik was vroeger nooit echt sportief. Als ik sportte, was het om te vermageren. Maar ik doe nu al een tijdje krachttraining en daar draait het rond sterk worden in plaats van afvallen, dat is echt een verademing. Ik wil nu meer kg’s kunnen heffen in plaats centimeters te verliezen. Mijn focus van hoe ik eruitzie, is echt helemaal gedraaid naar te focussen op wat mijn lichaam allemaal kan!’

Ben jij nu nog vatbaar voor perfecte plaatjes op sociale media of stereotiepe ideaalbeelden die de maatschappij ons voorspiegelt?

‘Helaas wel. Ik vergelijk me gewoon nog té hard met anderen, en dat op heel veel vlakken. Maar ik kan het laatste jaar echt meer de bullshit doorprikken. Ik erger me dood aan mensen die zogezegd om vijf uur opstaan om eerst een uur te lopen, daarna te mediteren en dan een supergezond ontbijt klaar te maken en nog een halfuur te schrijven in hun dagboek. Niemand heeft daar toch tijd voor, dus ik geloof dat niet! Het mag allemaal wel wat échter online, want aan zo’n voorbeelden kan je je echt niet spiegelen als je een fulltime job hebt. Je legt jezelf te veel druk op voor iets dat eigenlijk onhaalbaar is. Self-love is voor mij eerder nog eens extra op de snooze-knop kunnen duwen in plaats van al het voorgaande.’

Het is zo lastig om al die ballen de lucht in te houden: werk, sociaal leven, familie, hobby’s en noem maar op. Ik zoek daar nog wat een evenwicht in.

Self-love slaat uiteraard ook op mentaal welzijn: zijn er bepaalde dingen waar jij mee worstelt?

‘Ik zit in een sector waar als er commentaar komt op je job dat automatisch ook op je persoon is. Dat plakt enorm aan elkaar en dat maakt me soms onzeker. Het is verder op sommige momenten ook zo druk dat ik me wat terugtrek en in mijn schelp kruip. Terwijl ik eigenlijk veel energie haal uit afspreken met vrienden. Ik ben liever fysiek moe, maar mentaal opgeladen. Maar ik heb er soms gewoon geen energie meer voor. Het is zo lastig om al die ballen de lucht in te houden: werk, sociaal leven, familie, hobby’s en noem maar op. Ik zoek daar nog wat een evenwicht in.’

Kreeg je al te maken met negatieve reacties online?

‘Natuurlijk. Vanaf je op de radio of televisie komt, hebben mensen een mening over je klaar. Maar opmerkingen van mensen die ik totaal niet ken, raken me eigenlijk niet. Ik lees ook bijna geen comments meer.’

Wanneer ik een appartement zocht, merkte ik dat mijn naam heel wat vooroordelen opriep. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd omdat ze me niet vertrouwden.

Zitten daar soms racistische comments tussen?

‘Helaas wel. Ik heb het geluk dat de meeste mensen me vooral van de radio kennen. Ze vergeten vaak wat mijn achtergrond is. Toen ik onlangs mijn eigen reeks “Challas en de kost” op VRT Max had, laaide dat racisme plots toch weer wat op. Als ik met mijn mama of zussen op stap ben die alle drie een hoofddoek dragen, dan merk ik ook dat daar nog heel wat onbegrip voor is.

Vertel.

‘Ze roepen dan iets lelijk naar ons, maar ik ga daar niet op in. Dat is een veel te gevaarlijke situatie. Ook wanneer ik een appartement zocht, merkte ik dat mijn naam heel wat vooroordelen opriep. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd omdat ze me niet vertrouwden. Terwijl wanneer mijn collega een mail stuurde, ze onmiddellijk antwoord kreeg. Racisme is dus jammer genoeg nog altijd een probleem in onze maatschappij.’

Tot slot: waarom moeten we zeker naar ‘Celebrity Masterchef Vlaanderen’ kijken?

‘Het is volgens de makers veel spannender dan het vorige seizoen. Het is ook leuk om de BV’s eens op een andere manier te leren kennen. Geloof me, Daan Alferink is hi-la-risch!’

Je ziet ‘Celebrity Masterchef Vlaanderen’ elke maandag- en woensdagavond om 21u15 op Play4 en GoPlay.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '