Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Mikael Blomkvist via Pexels

Therapeut in traumaseksuologie Myriam Braem reageert op de ophef over 'The Voice of Holland'.

‘Het is frappant hoe snel we met de vinger wijzen naar het slachtoffer’

Naomi Ghyssaert
Naomi Ghyssaert Webjournaliste

Het online programma ‘BOOS’ toonde gisteren in een reportage de wantoestanden achter de schermen van ‘The Voice of Holland’. Al negentien jonge vrouwen getuigden over praktijken van seksueel grensoverschrijdend gedrag van medewerkers en coaches, waarna bedenker John de Mol uitspraak doet over ‘de cultuur die moet veranderen zodat slachtoffers zich melden’. Het gevolg? Veel ophef, want ook volgens therapeut in traumaseksuologie Myriam Braem ligt de oplossing eerder in een gedragsverandering.

Van seksueel getinte opmerkingen, over ongewenste aanrakingen tot verkrachting. Het zijn wantoestanden die achter de schermen van ‘The Voice of Holland’ gebeurd en bewust verzwegen zouden zijn. Nu (ex-)kandidaten en -medewerkers de moed vonden om hun verhaal te doen, moeten we nog maar eens benadrukken dat seksueel grensoverschrijdend gedrag áltijd de fout is van de dader, nooit die van het slachtoffer. Therapeut in traumaseksuologie Myriam Braem reageert op de reportage: ‘Het is frappant hoe snel we met de vinger wijzen naar het slachtoffer.’

Schuld bij slachtoffer

Hoewel er zo’n negentien klachten binnenkwamen rond de kwestie, werd op sociale media de schuld toch nog veel in de schoenen van de slachtoffers geschoven. ‘Het raakt me om te lezen hoe onze maatschappij hierop reageert. Er wordt veel gespuugd en er zijn meer reacties te lezen die stellen dat het slachtoffer schuldig is dan dat er met enige zorg en warmte naar hen wordt gekeken’, reageert Myriam.

Onze maatschappij is nog niet klaar om in te zien dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een groot, universeel probleem is.

‘Dat toont dat onze maatschappij hier niet klaar voor is. We kunnen blijkbaar nog niet inzien dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een groot, universeel probleem is. Het is frappant hoe snel we met de vinger wijzen naar het slachtoffer. Alsof er je niets kan overkomen als je geen kort rokje of topje draagt. Maar zo creëer je een vals veiligheidsgevoel, want het kan iedereen op elk moment overkomen’, waarschuwt Myriam.

(On)macht

Je verhaal doen als slachtoffer, maakt het nog moeilijker wanneer je te maken krijgt met machtige mediafiguren en een programma dat gekend en geliefd is bij het grote publiek. ‘Het is altijd een kwestie van macht en onmacht. Vooral wanneer het gaat om een mediafiguur die carrière maakt, aanzien krijgt en bij wie de wereld aan hun voeten ligt. Dan moet je als slachtoffer voor jezelf durven opkomen terwijl je ook moet opboksen tegen de hele achterban, de fanbase, hun reputatie en het mediacircus dat errond hangt.’

Bij een mediafiguur neem je het niet enkel op tegen een persoon, maar ook tegen de media én hun hele achterban.

Groot figuur of niet, het gedrag waar de daders van worden beschuldigd is misselijkmakend. ‘Helaas wordt zo’n gedrag nog vaak weggelachen. Daarom vind ik het zo sterk dat de slachtoffers voor zichzelf durven opkomen en dat de jongere generatie tegenwoordig veel mondiger is‘, reageert de therapeut.

John de Mol

Bedenker van ‘The Voice of Holland’ John de Mol deed tijdens de reportage een uitspraak waar nu heel wat reactie op is gekomen: ‘De cultuur moet veranderen zodat slachtoffers zich melden‘, stelt hij vast. Maar daar is Myriam het niet volledig mee eens. ‘Als je zegt dat meer slachtoffers zich moeten melden, dan dweil je met de kraan open. Je gaat heel wat slachtoffers kunnen opvangen en begeleiden, maar daarmee los je het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag niet op.’

Door meer slachtoffers zich te laten aanmelden, los je het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag niet op.

Uiteraard is het volgens Myriam nog van belang dat slachtoffers zich melden en met hun verhaal naar buiten komen. Maar een sensibilisering en een wijziging in gedrag zou nog veel meer teweeg kunnen brengen. ‘Er is in het onderwijs momenteel nog te weinig aandacht voor, maar opvoedingsgewijs moeten we jonge kinderen vanaf het begin aanleren hoe ze hun eigen grenzen – en die van anderen – respecteren. Ze moeten leren dat je lichaam van jou is en enkel aanraakbaar is met toestemming. Die begrenzing is ontzettend belangrijk voor hoe we ons gedragen en onze seksuele ontwikkeling later‘, aldus Myriam.

Heb je nood aan een luisterend oor of heb je vragen rond seksueel grensoverschrijdend gedrag? Maak anoniem contact met de hulplijn 1712 of zoek een gespecialiseerde coach of therapeut met de juiste knowhow. Ben je minderjarig? Dan kan je anoniem terecht bij nupraatikerover.be.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '