We zijn verontwaardigd. Jammer genoeg alweer. Eerder deze week stelde voetbalploeg Royal Antwerp FC trots de Nederlandse Marc Overmars voor als nieuw technisch directeur. Amper zes weken geleden kwam aan het licht dat diezelfde Marc jarenlang aan grensoverschrijdend gedrag deed bij zijn vorige voetbalclub.
Het is intussen wereldnieuws: Royal Antwerp FC stelt de Nederlandse Marc Overmars aan als technisch directeur. De man kwam amper zes weken geleden in opspraak toen bekend raakte dat hij bij Ajax, waar hij werkte als directeur Voetbalzaken, jarenlang seksueel wangedrag vertoonde. Zo viel hij zijn vrouwelijke collega’s voor een lange periode lastig met grensoverschrijdende berichten en foto’s van zijn penis. Overmars liet via een statement weten dat het een ‘privézaak’ was en dat hij zich schaamde, en zette niet veel later een punt achter zijn carrière bij Ajax. En hoewel er in Nederland momenteel nog een onderzoek loopt naar de zaak, krijgt de man nu dus al een nieuwe topfunctie in het Bosuilstadion.
Tweede kans
‘Wat bij Ajax gebeurde zal zich hier niet herhalen. Dit is een mooi nieuw hoofdstuk voor mij’, vertelde Overmars zelf tijdens een persconferentie. Verder werd er amper een woord over zijn grensoverschrijdend gedrag gelost. Wel liet Sven Jaecques, de General Manager bij Antwerp, nog vallen dat hij het met de vrouwelijke medewerkers van de club NIET specifiek had gehad over het besluit om hem aan te nemen. ‘We vinden het belangrijk om mensen een tweede kans te geven’, klonk het. Daar is ook Imke Courtois het mee eens, op voorwaarde dat Overmars eerst aan zichzelf werkt. ‘Het is wel héél erg snel. Ik denk dat hij recht heeft op een tweede kans, maar dat hij wel eerst tijd nodig heeft. Hij moet beseffen wat hij gedaan heeft en moet misschien eens luisteren bij de slachtoffers, als die daar open voor staan. Op een kleine twee maanden kan je volgens mij niet tot dat inzicht komen’, aldus de voetbalanalist aan Sporza. Ook andere namen uit de voetbalwereld zijn het met haar eens: het is veel te snel.
Toen we eerder vandaag zelf om een reactie vroegen vanuit de voetbalwereld, werd vrij snel duidelijk dat het onderwerp toch heel gevoelig ligt. ‘Ik heb daar zeker een mening over, maar wil die liever niet uitspreken’, klonk het aan de andere kant van de lijn. Evy Van Coppenolle van het Centrum Ethiek in de Sport ging er in VRT NWS wel iets dieper op in: ‘Antwerp had beter éérst een gesprek gehad met de vrouwelijke collega’s, maar de komende weken kan dat nog steeds plaatsvinden. De vraag is alleen of iedereen zich comfortabel zal voelen om met hem samen te werken.’ Daar voegt voetbaljournaliste Alyssa Saliou in Het Laatste Nieuws graag nog iets aan toe: ‘Dat de vrouwen in de club niet gehoord worden is een dikke middelvinger naar hen toe. En welk signaal stuurt de club naar haar mannelijke werknemers? Dat een dickpic kan?’
Zonder boe of ba
Ondertussen walgt heel Nederland van Antwerps beslissing. Overmars’ wangedrag kwam niet veel later na het ‘The Voice of Holland’-schandaal aan het licht en was er groot nieuws. Dat hij nu zonder al te veel boe of ba hier aan de bak kan, doet Nederland uit zijn vel springen, vooral omdat er daar nog een onderzoek loopt naar de zaak. ‘Ik krijg de indruk dat hij de ernst van de situatie niet inziet. Het lijkt alsof het een afgesloten hoofdstuk is, terwijl het dat niet zo is. En dat zegt ook wat over de voetbalwereld’, reageerde de Nederlandse voetbalcommentator Suse van Kleef in de de voetbaltalkshow ‘Rondo’. ‘Nu lijkt het wel alsof iemand zich mag misdragen als het voetbal maar goed is.’
De overkoepelende supportersvereniging van Antwerp liet weten dat ze geen problemen hebben met de aanstelling, maar de reacties op sociale media liegen er niet om: heel wat Twitteraars én zelfs een aantal Antwerp-fans keren zich tegen de club. Die communiceerde op sociale media tot nu toe nog niets over Overmars, en daar wringt het schoentje. Dat bewijst volgens critici dat Antwerp wel degelijk beseft dat het in de fout is gegaan en er niets meer over durft te communiceren. ‘FC Antwerp vindt vrouwenrechten een privézaak’, ‘Geen nieuws rond Overmars? Bang voor de shitstorm?’, en ‘Jullie hebben geen normen en waarden’ klinkt het op de Facebook- en Instagrampagina van de club.
Ook Twitter is allesbehalve mals en hoopt dat Antwerp zijn beslissing nog zal herzien, zodat ook dit #MeToo-verhaal weer niet in de doofpot belandt. ‘Je ziet hem denken: “even door dit mediastormpje heen en dan weer verder met mijn leven”‘, tweette journaliste Anne-Greet Haars onder andere na de persconferentie. Antwerp reageerde voorlopig nog niet op de, terecht, verontwaardigde reacties.
Lees ook: