Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Tim De Backer

Elke dag van de Warmste Week vertelt een redactrice welk goed doel zij zal steunen. Eline (27) kiest voor de Stichting tegen Kanker.

Eline: ‘Het is dankzij wetenschappelijk kankeronderzoek dat ik nog een kerst krijg met mijn mama’

Voor de dertiende keer op rij zamelt Studio Brussel met Music for Life geld in voor het goede doel. Tijdens de Warmste Week zetten onze redactrices elke dag een goed doel in de spotlights dat hen nauw aan het hart ligt. Redactrice Eline (27) stort elk jaar voor de Stichting tegen Kanker. Ze legt uit waarom.


De Stichting tegen Kanker is niet meteen het meest ‘sexy’ goed doel in de lijst van Music for Life. De organisatie zet hoofdzakelijk in op wetenschappelijk onderzoek, preventie, opsporing en sensibilisering, minder dan op het menselijke, verzorgende aspect. Je zal de komende week in de vlamvormige microfoon van Eva, Michèle en Otto-Jan dan ook niet veel pakkende verhalen horen vertellen over families die rechtsreeks ‘geholpen’ worden door de Stichting tegen Kanker. Dus vertel ik het mijne. Want het is dankzij het wetenschappelijk onderzoek waarin de Stichting tegen Kanker investeert dat mijn familie en ik dit jaar nog altijd kerst kunnen vieren met mijn mama.

Wanneer ik het verhaal van mijn mama vertel, zijn mensen meestal een beetje verbaasd. Bij een kankerdiagnose denken ze – net zoals ik vroeger – aan twee uitwegen: chemo en genezing, of de dood. De gedachte aan dat laatste zie ik duidelijk opdoemen wanneer ik hen vertel dat mijn mama borstkanker met uitzaaiingen naar de botten heeft. Op een maandag in de zomer van 2015 kregen we de borstkankerdiagnose, twee dagen later kwam het nieuws van de uitzaaiingen. Dat sloeg in als een bom. Ik wist niet veel over kanker, maar wel dat uitzaaiingen héél slecht nieuws waren. De vrees om haar binnen dat en enkele maanden kwijt te raken was enorm.

Drie jaar en half jaar later is mijn mama op dit eigenste moment bezig aan de laatste schoolweek voor een welverdiende kerstvakantie. Ze werd niet geopereerd, kreeg geen chemotherapie en is haar job als leerkracht altijd kunnen blijven uitoefenen. En dat allemaal dankzij een pil. Ik kan het zelf bijna niet geloven wanneer ik het schrijf. Een pilletje zorgt ervoor dat de tumoren in mijn mama haar borst en op haar ruggenwervel, schouder en bekken zijn gekrompen en klein blijven. Het knobbeltje in haar borst waardoor ze zich liet onderzoeken, voelt ze ondertussen zelfs niet meer zitten.

 

Mijn mama heeft nog nooit chemotherapie moeten doorstaan en kan haar job blijven doen. Allemaal dankzij een pilletje.


 

De kanker blijft wel in mijn mama’s lichaam aanwezig en ze zal nooit officieel genezen kunnen verklaard worden, hoe klein de tumoren ook worden. De medicatie kan bovendien op elk moment stoppen met werken, wat een angstaanjagende gedachte is. Maar ik prijs me gelukkig voor elke dag die we krijgen, en ik ben me er heel goed van bewust dat we die krijgen dankzij een groep wetenschappers die zoveel jaren terug hun leven hebben gewijd aan de ontwikkeling van het medicijn dat zij nu elke dag neemt. Wetenschappers zoals Damya Laoui, een Brusselse bio-ingenieur en immunologe die ik enkele maanden geleden mocht interviewen voor Flair. Zij is bezig met de ontwikkeling van een vaccin dat kankerherval en uitzaaiingen moet tegenhouden. Dat wetenschappelijk kankeronderzoek veel geld nodig heeft, drukte ze me toen nog eens op het hart. En tijd, frustrerend veel tijd. Het vaccin waaraan zij al jaren werkt zal misschien pas binnen tien of vijftien jaar bij patiënten geraken, als het al goed afloopt.

Mijn idee van een ultieme kankerremedie – een pilletje, voor het gemak – die alle patiënten in één klap geneest, moest ik na datzelfde interview helaas laten varen. ‘Kanker is niet één ziekte’, zette dr. Laoui me met beide voeten op de grond. ‘Ik geloof zeker dat voor bepaalde kankers ooit een geneesmiddel zal gevonden worden, maar niet voor allemaal.’ De hoop dat er plots een pil zal opduiken die mijn mama redt, durf ik dan ook niet koesteren. Maar dat er ooit – misschien voor mezelf, maar eerder voor mijn (klein)kinderen – een wereld zal zijn waarin kanker minder alomtegenwoordig en allesvernietigend is, daar droom ik nog wel van. Maar dan moeten we wel blijven investeren in de wetenschap, hoe weinig sexy dat ook klinkt.

 

Storten voor de Stichting tegen Kanker (en een plaat aanvragen) doe je hier. Met de giften ondersteunt de Stichting de beste onderzoeksteams in hun wetenschappelijk onderzoek, steunt ze psychosociale projecten die de levenskwaliteit van patiënten helpen verbeteren en informeert en sensibiliseert ze omtrent opsporing en preventie. Giften doen kan ook het hele jaar door via de site van de Stichting tegen Kanker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '