Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty Images

Bij vrouwen komen de meeste huidkankers voor op de kuiten. Vergeet dus zeker ook je benen niet in te smeren! ☀️

Zonnen zonder zorgen: 15 mythes over de zon onder vuur

Summer’s finally here! Met je bikini aan en je zonnebril op je snoet lig jij dezer dagen op een giga strandlaken heerlijk te bakken in de hitte. Maar hoe hou je het veilig? Wij nemen 15 zonnemythes onder vuur.


 

Eén keertje verbranden kan geen kwaad


FABEL. De kans op een melanoom, een kwaadaardige vorm van huidkanker, verdubbelt nadat je vijf keer in je leven bent verbrand. Jep, begin al maar te tellen…

Bij bewolkt weer kan ik geen zonnebrand oplopen


FABEL. Alles hangt af van hoe dik de bewolking is. Hoge sluierwolken beschermen je heel weinig tegen de zon. Prijkt er bovenaan echter een dik wolkenpak, dan hoef je je geen zorgen te maken.

In de bergen verbrand je makkelijker


FEIT. Hoe hoger je gaat, hoe intenser het UVB-licht wordt. Ben je dus in de bergen op drieduizend meter hoogte, dan zal je sneller verbranden dan wanneer je in je achtertuin ligt. Per duizend meter stijgt de intensiteit van het UVB-licht met zo’n zes procent. Lig je dus te zonnebaden in de Zwitserse bergen of heeft jouw lief je mee de Machu Picchu opgesleurd, dan loop je al snel zo’n vijftien tot twintig procent meer kans op zonnebrand.

Ik bruin heel makkelijk, factor 15 is echt voldoende


FABEL. Veel mensen overschatten zichzelf – of beter: hun vel – en gebruiken een te lage factor. Bovendien smeren we vaak een veel te dunne laag, waardoor de SPF-factor meteen daalt. Kies dus een zonnecrème die past bij je huidtype (en niet bij je gedroomde Kim Kardashian-velletje) én wees gul met je zonnecrème.

Als ik factor 50 smeer, kan ik niet meer bruinen


FABEL. Je bruint trager met factor 50, dat wel. Maar omdat we vaak te weinig zonnecrème smeren, daalt ook de beschermingsfactor. Zo blijft er vaak van een zonnebescherming factor 50 nog maar een crème met factor 15 over. En met zo’n lage factor bruin je wel degelijk. Bovendien geldt de gouden, of beter bruine, regel: wie trager bruint, behoudt zijn teint langer.

Als ik vooraf onder de zonnebank ga, ben ik beter beschermd tegen zonnebrand


FABEL. Vaak denken mensen dat het beter is om hun huid al te laten wennen aan uv-licht door een paar zonnebanksessies in te lassen. Maar de schade die je huid oploopt door de extreem hoge hoeveelheid UVA-licht van de zonnebank zorgt alleen maar voor huidveroudering en een hoger risico op huidkanker. Een beter idee is om regelmatig – beschermd – in de zon te vertoeven, omdat je huid op die manier went aan de zon en de opperhuid ook dikker wordt. Die dikkere laag biedt een soort van natuurlijk beschermlaagje. Daarvoor zorgt het UVB-licht in de zonnestralen, iets wat je amper vindt bij zonnebanken.

Donkere huidjes verbranden nooit


FABEL. Een verbrande huid is zeker geen ‘privilege’ voor whities. Ook mensen met een donkere huid kunnen verbranden en kunnen dus maar beter smeren, zeker in het begin van de zomer. Toch zijn ze van nature iets beter beschermd tegen de zon door hun bruine huid.

De meeste rimpels worden veroorzaakt door de zon en zonnebank


FEIT. De meest efficiënte manier om snel veel rimpels te krijgen, is vaak onder de zonnebank gaan en onbeschermd in de zon vertoeven. Een no-go, dus. Denk maar aan al die zonnebankbabes uit de jaren negentig: veel kans dat ze er intussen al meer als je bomma uitzien dan als ontdekker van de eeuwige jeugd.

Onder water kan ik niet verbranden


FABEL. Water filtert het UV-licht amper. Net daarom raken zo veel mensen verbrand tijdens het snorkelen. Je ligt de hele tijd net onder het wateroppervlak, en blijft daardoor blootgesteld aan de schadelijke stralen van de zon.

Als ik me een paar keer per dag insmeer, is dat goed


FEIT. In droge omstandigheden volstaat het om je om de vier uur in te smeren. Ga je sporten of vertoef je veel in het water, dan haal je beter om de twee uur je tube zonnecrème boven. Kies het best een water-resistente versie.

Mijn benen verbranden nooit, die hoef ik dus niet in te smeren


FABEL. Als je weet dat bij vrouwen de meeste huidkankers voorkomen op de kuiten, dan weet je meteen hoe belangrijk het is om ook je benen in te smeren. Bij mannen is de rug de meest gevoelige plaats.

Ik ben maar heel even buiten, ik hoef me niet in te smeren


FEIT. Maar, alles hangt een beetje af van de intensiteit van de zon en van je huidtype. Staat er een aangenaam, zacht zonnetje aan de hemel en ben je niet het type dat bij de minste straal verbrandt, dan is het zeker een goed idee om eventjes van de zon te genieten zonder bescherming. Het zorgt ervoor dat je huid meer vitamine D opneemt. Let wel, het Belgische zonnetje op een mooie lentedag is natuurlijk heel wat anders dan de felle middagzon in Turkije. Geen goed idee om ook op vakantie onbeschermd in de zon te gaan zitten, dus.

Donkere kleding biedt betere bescherming dan lichte


FEIT. Een gewone, witte, katoenen T-shirt heeft een beschermingsfactor 25. Eenzelfde T-shirt in een zwarte kleur biedt je beschermingsfactor 60 tot 80. Wordt je T-shirt echter nat, dan schiet er van al die bescherming niet veel meer over. Je witte T-shirt heeft dan nog maar een beschermingsfactor 5.

Als ik voldoende aftersun gebruik, geneest mijn huid wel


FABEL. Aftersun is helaas geen wondermiddel. The damage is done en jouw velletje is onherroepelijk beschadigd. Waarvoor zo’n tube dan wel dient? Om jouw comfort (denk: pijn! veel pijn!) te vergroten, en te zorgen voor verkoeling en kalmering. Hou bij een volgende zonnesessie dus de woorden van je oma in het achterhoofd: beter voorkomen dan genezen.

Achter glas kan ik niet verbranden


FEIT. Je verbrandt minder snel achter het raam – glas filtert UVB-licht -, maar toch kan je nog steeds huidschade oplopen achter het stuur van je auto, of aan je bureau naast het raam. Veel piloten, bijvoorbeeld, worden getroffen door huidkanker. Zij zitten achter glas, op enorme hoogten, in het zonnetje, en zijn dus extra bedreigd.

[td_smart_list_end]

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '