Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Foto: Jens Mollenvanger

En 4 andere dingen die iedereen zou moeten weten over zonnebescherming.

AHA: daarom ligt zonnecrème met factor 15 niet meer in de winkel

Een overdosis op vakantie en te weinig in de winter: we zijn ons nog steeds niet voldoende bewust van de impact die de zon op onze huid heeft. We zetten de belangrijkste weetjes over zonnecrème (die iederéén zou moeten weten) even op een rij. Weet je bijvoorbeeld al waarom zonnecrèmes met factor 15 een stille dood zijn gestorven?

De dood van factor 15


We smeren steeds meer. Apothekers verkochten nog nooit zoveel zonneproducten als vorig jaar. En dan vooral producten met een factor 30, 50 of 50+. En dat is maar goed ook, want uit onderzoek blijkt dat we eigenlijk niet juist smeren. Lees: we gebruiken te weinig product per vierkante centimeter huid, waardoor een SPF 50 eigenlijk maar 40 % van de verwachte bescherming biedt. Bijgevolg is een factor 15 (of minder) vaak niet veilig genoeg voor de grootste gemene deler.

Leren smeren: wat is SPF?


Hoe zat het ook alweer? Eigenlijk is het simpel. Kan je met jouw huidtype tien minuten in de zon zitten voordat je verbrandt, dan kan je met een SPF 50 vijftig keer langer in de zon zitten. Dus vijfhonderd minuten of ongeveer acht uur. Toch raden dermatologen aan om de twee uur opnieuw te smeren, vooral omdat we niet genoeg product gebruiken. Wist je trouwens dat er niet zo veel verschil is tussen een SPF 30 en een SPF 50 wat de mate van bescherming betreft? Een SPF 30 houdt 97 % van de uv-stralen tegen, een SPF 50 98 %...

Veilig voor jou, slecht voor Moeder Natuur


Zonnecrèmes mogen je huid dan wel beschermen, ze zijn helaas vaak belastend voor de natuur. Sommige ingrediënten zijn niet afbreekbaar, komen integraal in de zee terecht, waar ze een negatieve invloed hebben op het zeeleven, koraal en vogels. Wij zochten een aantal zonnecrèmes bij elkaar die geen bedreiging vormen voor de koraalriffen.

Chemisch vs. mineraal


Er bestaan twee soorten zonnebescherming: producten met een chemische zonnefilter en producten met een minerale filter. Bij chemische filters zijn het synthetische stoffen die op onze huid een beschermlaagje vormen tegen schadelijke uv-stralen. Een minerale filter daarentegen bestaat doorgaans uit de stoffen titaandioxide of zinkoxide, dat zijn mineralen die de uv-straling reflecteren zodat ze geen schade toebrengt.

Van bepaalde chemische stoffen die als filter dienen tegen zonlicht, wordt vermoed dat ze mogelijk in onze bloedbaan terecht kunnen komen en daar onze hormoonhuishouding verstoren. Er is nog geen concreet verband bewezen, maar het wordt wel volop onderzocht. Als je het in afwachting veilig wil spelen, kan je dus gewoon kiezen voor een minerale filter. Die komt niet in je bloedbaan terecht. Er hangt wel een klein nadeel aan vast: minerale filters smeren iets minder vlot uit en laten vaak een wit laagje achter op je huid.

A big plus


Heb jij het PA-logo al gespot op de verpakking van zonnecrèmes? Het logo komt vooral voor in Japan en Amerika, maar begint nu ook in onze contreien op te duiken. Het PA-systeem is een relatief nieuwe manier om uva-bescherming aan te duiden. Hoe meer plustekentjes (gaande van + tot ++++) achter de PA, hoe beter de bescherming.

[td_smart_list_end]

Tekst: Elisabeth Bungeneers & Charlotte De Loose.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '