Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Dan Gold via Unsplash

Je merkt pas op het werk dat jouw trui krioelt van de pluisjes. Wat nu?

Deze 7 trucjes helpen jou van die vervelende pluisjes op wollen truien af

Met het koude weer van de afgelopen weken griste je dikwijls die favoriete sweater van de plank. In jouw achterhoofd roept een stemmetje streng dat je die trui toch wat moet sparen. Voordat je het weet, pluist de wol helemaal en trek je ‘m daarom niet meer aan. Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ geeft Flair je enkele tips mee hoe je erin slaagt die wollen trui te weren tegen welke slijtage dan ook.

Amper twee weken heb je ‘m en hoogstens drie keer gedragen. Toch zitten er pluisjes op, hatelijk. Voordat je die trui definitief op de stapel voor de kledingcontainer gooit, kan je net zo goed deze tips and tricks uitproberen. Ja, je leest het goed: je hoeft niet meteen naar de stomerij te hollen om jouw sweater te redden.

Hoe kan ik die hardnekkige pluisjes eigenhandig verwijderen?

1. Pluizendief

Je bent niet alleen met dit probleem, er bestaat zelfs al een speciale tool om die pluisjes te bestrijden. Het apparaatje, in de volksmond bekend als de ‘pluizentondeuse’, doet dienst als een soort scheermesje en scheert alle pluisjes van je trui. Of er dan geen gaten in de stof komen? Gelukkig niet, aan de pluizendief zit namelijk een beschermkapje vast dat de kans op beschadiging voorkomt.

2. Rolletje plakband

Je merkt pas op het werk dat jouw trui krioelt van de pluisjes. Wat nu? Grijp vlug naar dat rolletje plakband dat stof ligt te vangen op jouw bureau, wikkel het rond jouw vingers met de klevende kant naar buiten en strijk er mee over de stof. Je zal zien dat de pluisjes lossen en aan de plakband blijven zitten.

3. Kledingroller

Wie het dingetje met de plakband wat amateuristisch vindt, kan zich een kledingroller aanschaffen. Wanneer je jouw favoriete sweater van alle pluizigheden wil ontdoen, leg je ‘m best op een vlakke ondergrond. Daardoor heeft deze handeling meer effect.

4. Nagelschaartje

Bij slechts enkele pluisjes op die nieuwe trui hoef je niet meteen te panikeren. Als de slijtage je toch irriteert, kan je opteren om die ettelijke bolletjes er met een nagelschaartje één voor één af te knippen.

5. Scheermesje

Iets wat je zonder twijfel in huis hebt! Ook hiermee krijg je jouw trui makkelijk pluisvrij. Bij deze methode hoor je er, net als bij de kledingroller, voor te zorgen dat het kledingstuk op een vlakke tafel ligt. Trek de stof strak om een tafelpunt en scheer de bolletjes weg zoals je ook met de haren op jouw lichaam doet. Lijkt het je toch wat risicovol? Gebruik dan eerst een wat botter mesje om het principe volledig onder de knie te krijgen.

Hoe kan ik aan die irritante pluisjes ontsnappen?

1. Was je trui binnenstebuiten

Zulke bolletjes ontstaan door wrijving met andere stukken waar de stof voortdurend tegen opbotst. De scherpe rits van een broek, bijvoorbeeld. Door jouw sweater binnenstebuiten in de wasmachine te steken, vormen de pluisjes zich voortaan aan de binnenkant. Geen kat die het ziet wanneer je ‘m nadien opnieuw aantrekt.

2. Volg het waslabel

Is dit serieus een tip, Flair? Toch wel. Je weet goed genoeg dat koppige jij niet vaak het waslabel checkt vooraleer je kleding in de wasmachine stopt. Daarom doen we je er met plezier aan herinneren dat het labeltje er niet voor de versiering aanhangt.

3. Kies het juiste wasprogramma en gebruik een waszak

And last but not least: kies het juiste wasprogramma. Het doet je ontsnappen aan gekrompen rokjes, verkleurde T-shirts en opgewolde truien. Verder helpt het ook om pluisgevoelige stukken tijdens het wassen in een speciale waszak te stoppen. Daardoor komt jouw favoriete sweater niet rechtstreeks in aanraking met de scherpe ritsen van een jeans.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '