Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Het start al in je kleerkast!

5 eenvoudige tips om je kleding zo lang mogelijk mooi te houden

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Niets is zo hartverscheurend als afscheid te moeten nemen van jouw favoriete chunky knit. En al zeker als je hem nog geen maand in je kast had liggen. Om je die krokodillentranen te besparen, geven we jij je maar wat graag vijf eenvoudige tips waarmee je je kleding zo lang mogelijk mooi kan houden. Wedden dat je portemonnee alsook de planeet je dankbaar zullen zijn?

Kies de juiste kleerhangers uit

Je zal er misschien versteld van staan, maar de levensduur van jouw kleren hangt gedeeltelijk af van de kleerhangers die je in je garderobe gebruikt. De verkeerde kleerhangers kunnen de stof aan de schouders namelijk uitrekken en er vervolgens voor zorgen dat jouw favoriete top zijn vorm verliest.

Om tranen te voorkomen, gooi je die dunne, plastic kleerhangers dus beter aan de kant en kies je voor houten kapstokken. Die zijn niet alleen een stuk liever voor jouw kledij, maar ook voor het milieu. Heb je schrik dat je zijden blouse aan een houten splinter blijft hangen? Opteer dan bij al je delicate stukken voor fluwelen kledinghangers. Zo gaat jouw blouse ook niet om de haverklap tegen de vlakte.

Sla eens een wasje over

Dat je kledingstukken het in de wasmachine hard te verduren krijgen, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Heb je je trui vorige week wel twee of drie keer achter elkaar aangehad, maar zijn er nog geen vlekken te bespeuren? Probeer ze dan eens een wasbeurt te sparen. Mocht je kledingstuk toch niet fris ruiken na dat laatste avondje op café dan kan je het gewoon een nachtje buiten laten hangen of opfrissen met een textielverfrisser. En die favoriete jeansbroek van jou? Die kan echt wel een tijdje mee. Wist je bijvoorbeeld dat de baas achter het populaire jeansmerk Levi’s zijn broek in 10 jaar niet heeft gewassen?

PS Mocht een wasbeurt toch onvermijdelijk zijn, zorg er dan voor dat je kledingstukken altijd binnenstebuiten in de machine stopt, je sorteert op kleur, en ervoor zorgt dat alle ritsen gesloten zijn zodat deze geen andere kledingstukken kunnen beschadigen.

Kies voor kwalitatieve stoffen

Bloesjes en rokken uit viscose zijn misschien wel een pak goedkoper, maar je zweet er ook veel sneller in én ze zijn slecht voor de planeet. Probeer tijdens het shoppen zoveel mogelijk items uit natuurlijke materialen in te slaan zoals wol, katoen, zijde en linnen. Je betaalt er misschien een tikkeltje meer voor, maar die prachtige trui gaat dan ook veel langer mee. Ja, ook na verschillende wasbeurten...

Stomen boven strijken

Net zoals je je kleren beter zo kan laten drogen in plaats van ze in de droger te stoppen, laat je ook je strijkijzer bij voorkeur links liggen. Extreme hitte is namelijk nooit een goed plan. Hoe je dan wel die vervelende plooien uit je kleed kan krijgen? Door ze eenvoudigweg te stomen! Heb je geen fancy stoomapparaat in huis? Hang je kleding dan tijdens het douchen in de badkamer op. De stoom van een hete douche doet wonderen voor kreukels.

Berg je kleding op de juiste manier op

Zoals je uit onze eerste tip kan afleiden, vouw je je kostbare breisels beter op dan ze aan een kledinghanger in de kast te hangen. Daarnaast stop je ook beter geen kledij in plastic hoezen of zakken. Oké, je kledingstukken vangen dan misschien geen stof, maar ze krijgen wel te kampen met vocht. Net zoals jij af en toe nood hebt aan wat frisse lucht, moet ook je kledij kunnen ademen. En voor de shopaholics: een propvolle kast is dus een even slecht idee.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '