https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Wat mag je nog smeren en wat laat je beter liggen? En welke behandelingen zijn veilig?

Dit zijn dé skincare do’s en don’ts tijdens je zwangerschap

Negen maanden lang ben je fulltime bezig met het maken van een minimensje. Dat doet wat met je lijf en ook met je huid. Beautyredactrice Charlotte, nu zelf 27 weken zwanger, onderzocht de beste skincare do’s en don’ts voor tijdens je zwangerschap.


Sommige ingrediënten in cosmetica kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby, daarom kan je ze beter even aan de kant laten staan tijdens je zwangerschap en zolang je borstvoeding geeft. Daarnaast let je tijdens je zwangerschap ook best op met bepaalde schoonheidsbehandelingen.

Don’t

  • Vitamine A of retinol: een product met retinol krijg je vaak op aanraden van een arts – bijvoorbeeld om acne te bestrijden – en wordt niet voorgeschreven als je zwanger bent. Sommige producten bevatten een afgeleide van retinol, bijvoorbeeld retinaldehyde, en zijn wel vrij verkrijgbaar. Als je dus in de apotheek of parfumerie iets koopt en twijfelt of het veilig is, vraag het dan altijd even na.
  • Schoonheidsbehandelingen met naalden: invasieve behandelingen waarbij een stof wordt geïnjecteerd in de huid, kan je beter uitstellen tot na je bevalling.
  • Laserbehandelingen: ook al komt de laser niet in de buurt van je buik, lasertherapie kan pijnlijk zijn en te veel pijn kan samentrekkingen of weeën veroorzaken.
  • Invasieve schoonheidsbehandelingen: denk dan vooral aan microdermabrasie en een chemische peeling. De schoonheidsspecialist die de behandeling uitvoert, kan niet altijd exact weten hoe krachtig de ingrediënten zijn en hoe diep ze zullen doordringen. Er is altijd een kans dat de stoffen in je bloedbaan terechtkomen, dus neem liever geen risico’s.

Do (maar wees waakzaam)

  • Salicylzuur of BHA: salicylzuur is een fantastisch ingrediënt om acne en onzuiverheden te bestrijden. Tijdens je zwangerschap kan je er echter beter niet te veel van gebruiken. Dr. Baharlou: ‘Gebruik alleen producten die niet meer dan 1% salicylzuur bevatten en beperk je tot een kleine oppervlakte, dus enkel je gezicht.’
  • Glycolzuur of AHA: glycolzuur is ook een uitstekend middeltje tegen onzuiverheden en is meestal meer geschikt voor gevoeligere huidjes. Hier geldt hetzelfde als bij salicylzuur, gebruik er niet te veel van en kies voor een product met een concentratie van maximum 5%.

Do

  • Azelaic acid of azelaïnezuur: dit ingrediënt is iets minder bekend maar werkt ook heel goed tegen puistjes én het is 100% veilig om te gebruiken tijdens je zwangerschap. Het bestrijdt ook pigmentvlekken en kalmeert roodheid.
  • Hyaluronzuur: dit is een stof die opgenomen wordt door de huid en daar tot wel duizend keer zijn eigen gewicht in water kan vasthouden. Als je huid dus eerder aan de droge kant is tijdens je zwangerschap is een serum of crème met hyaluronzuur een must-have in je routine.
  • Vitamine C: deze alleskunner geeft je niet alleen een gezondere teint en een stralend velletje, het helpt ook om pigmentvlekken tegen te gaan. Ideaal dus om preventief te gebruiken tegen zwangerschapsmasker.


Met dank aan dr. Samira Baharlou, kliniekhoofd dermatologie UZ Brussel. 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten