Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Hoe geef je het perfecte compliment?

Zo geef je het perfecte compliment

Vandaag is het complimentendag en natuurlijk hoop je er dan wel een paar (lees: véél) te krijgen! Complimenten geven of krijgen is niet altijd even makkelijk. Lees dus snel hoe je het perfecte compliment geeft en spread the love!

5 goede redenen om iemand aan compliment te geven:

 1. Je kan iemand zijn dag goed maken.
 2. Het geeft een positieve vibe aan je leven.
 3. Geven en nemen, al mag dat niet de hoofdreden zijn waarom je complimenten geeft. Maar het is nu eenmaal zo: wie complimentjes geeft, zal er zelf ook krijgen.
 4. Je wordt aantrekkelijker en mensen voelen zich goed bij jou.
 5. Je zal er zelf van genieten. Als je iemand een gemeend compliment geeft zonder bijbedoelingen, voel je je daar zelf ook goed bij.
   

Zo geef je het perfecte compliment:

 1. Wees oprecht! Geef geen compliment als je het niet meent. Iedereen heeft wel iets waar je makkelijk een complimentje over kan maken. Ga daarnaar op zoek.
 2. Wees specifiek. Zeg niet ‘Je ziet er goed uit vandaag.’ Zeg eerder ‘Die jas doet je ogen echt mooi uitkomen!’
 3. Erken het effect van iemand zijn gedrag/daad. Zeg bijvoorbeeld hoeveel het voor jou betekent dat deze persoon de tijd nam om iets te doen of te maken.
 4. Werk je compliment af met een vraag. Als je interesse toont door een vraag te stellen na je compliment geef je de persoon duidelijker de indruk dat je geïnteresseerd bent. Bijvoorbeeld: ‘Die sjaal is prachtig! Waar heb je hem gekocht?’
 5. Maak geen vergelijkingen met iemand anders. Zo krijgt de persoon niet het gevoel dat je hem/haar een compliment geeft, maar eerder dat hij het net iets beter deed dan iemand anders.
 6. Geef het compliment zonder iets in de plaats te verwachten. Mensen die complimenten geven omdat ze er dan eentje terug verwachten, komen niet oprecht over. 
 7. Doe het op de juiste manier en op het juiste moment. Je wil een bruid bijvoorbeeld wel zeggen dat ze straalt! Maar niet dat ze er stralend uitziet doordat ze 30 kilo is afgevallen.
 8. Erken jullie relatie. Geef je baas bijvoorbeeld geen compliment over zijn nieuwe haarkleur. Voor hem komt het eerder over als mening en het is bovendien ongepast.
 9. Erken zijn volledige prestatie. Zeg niet alleen dat het goed gedaan is, maar benadruk wat hij/zij ervoor heeft moeten doen en wat voor persoon ze zijn. (bijvoorbeeld: trouw, moedig, doorzettend, vriendelijk…).

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '