Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Je work-out was nog nooit zo leuk!

Je kan blijkbaar een orgasme krijgen tijdens het sporten

Heb je je ooit al opgewonden gevoeld tijdens een reeksje crunches of terwijl je in plankhouding ligt? Volkomen normaal, blijkt nu. Dat heet een 'coregasm', en het is basically een orgasme tijdens je work-out.

Sport en seks hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken. Je wordt van allebei zweterig, komt tjokvol endorfines te zitten en je hart heeft er baat bij.

 

Wat is een 'coregasm'?

Een 'coregasm' is een door sport uitgelokt orgasme. Het zou hoogstwaarschijnlijk ontstaan door oefeningen of bewegingen waarbij je je middelste buikspieren ('core', in het Engels) gebruikt.

 

Vrouwen die het 'coregasm' al een keertje kregen, omschreven het als een gevoel dat gelijkaardig is aan seks, maar minder intens. Je zou het eerder omschrijven als de aanleiding naar een orgasme, waarbij je het voelt kriebelen in verschillende delen van je lichaam.

 

Hoe krijg je een 'coregasm'?

Experten weten nog niet precies welke spieren een 'coregasm' veroorzaken, maar meestal werden ze uitgelokt door buikspieroefeningen, tijdens het gewichtheffen, in de yogales of tijdens een fietstocht.

 

Net zoals bij een gewoon orgasme bestaat er geen kant-en-klaar stappenplan. Sommige dingen brengen iemand helemaal in de mood, terwijl een ander die actie net een moodkiller vindt. Een populaire theorie zegt dat een 'coregasm' ontstaat door externe wrijving. Maar als dat echt het geval was, zou een sport als fietsen dé hoofdoorzaak van een sportief orgasme zijn. Onderzoekers denken dat het eerder iets te maken heeft met de bekkenbodemspieren of het samentrekken van bepaalde spiergroepen.

 

Er is dan wel geen sluitend antwoord op hoe een 'coregasm' ontstaat, maar je kan je work-out wel een tikje aanpassen om je kansen te vergroten.

 

1. Daag jezelf uit

Je hebt meer kans op een 'coregasm' tijdens een intensieve (lees: zweet op je voorhoofd) work-out dan tijdens een oefening die je allang onder de knie hebt.

 

2. Respecteer een volgorde

Onderzoek heeft aangetoond dat je meer kans hebt op een 'coregasm' als je eerst 20 minuten aan opwarming doet met cardio-oefeningen en dan verdergaat met buikspieroefeningen.

 

3. Dedication

Net zoals bij seks moet je er met je gedachten bij zijn. Als je denkt aan de stapel afwas, kan je dat orgasme op je buik schrijven. Daarmee bedoelen we niet dat je seksuele gedachten moet hebben tijdens je work-out, maar dat je toegewijd bezig moet zijn met je oefeningen.

 

4. Lage buikspieren

Oefeningen die een 'coregasm' kunnen triggeren, zijn onder andere pull-ups, klimoefeningen en leg lifts. Waarschijnlijk komt dat doordat die oefeningen allemaal focussen op de middelste buikspieren.

 

*Debby Herbenick, Ph.D., professor aan Indiana University en auteur van The Coregasm Workout.

 

Lees ook:

Wat je nog niet wist over het slaaporgasme

BEWEZEN: dit is de ideale leeftijd om te trouwen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '