Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

We hebben het altijd geweten!

BEWEZEN: je ouders hebben wel degelijk een favoriet kind

We hebben altijd wel een beetje getwijfeld over het antwoord op de vraag of onze ouders al dan niet een lievelingskind hadden, ongeacht hun stellige ontkennen wanneer we hen die vraag openlijk stelden. Toch bevestigt de wetenschap nu ons gevoel van onrechtvaardigheid.

In een gezin heb je vaak een kind dat altijd het zwarte schaap is, en een kind dat nooit gestraft wordt. Kortom, er is altijd een favorietje (oh, het onrecht!) dat altijd net dat beetje meer klaargespeeld krijgt. Of dat zei ons gevoel toch altijd. Katherine Conger, Amerikaans socioloog en hoogleraar aan de universiteit van Californië, deed onderzoek naar de vraag of ouders al dan niet een lievelingetje hebben. Drie jaar lang onderzocht ze 384 families, en de resultaten liegen er niet langer om:

 

70% van de papa's en 74% van de mama's gaven toe dat ze bepaalde privileges geven aan een van hun kinderen.

 

En die voorkeursbehandeling zou vooral invloed hebben op de jongsten van de familie, wat kan leiden tot een lager zelfbeeld. De socioloog merkte ook dat alle kinderen de neiging hebben om zich minder geliefd te voelen dan hun broers en/of zussen. Het gras is altijd groener aan de andere kant, toch?

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '