Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Liesbet Pereman

Sarah was in 2015 de eerste moslima met hoofddoek die op de cover van Flair prijkte.

Bekende blogster Sarah Dimani besluit hoofddoek af te zetten: ‘Dit maakt mij niet minder moslima’

Jarenlang inspireerde ze haar volgers met mooie outfits en bijhorende hijabs, maar nu heeft de Antwerpse Sarah Dimani (26) besloten niet langer een hoofddoek te dragen. Op haar mededeling op Instagram wordt verdeeld gereageerd.


Ondanks het feit dat haar beslissing een erg persoonlijke is, besloot Sarah Dimani die toch te delen met haar grote gevolg op Instagram. De voorbije jaren verzamelde ze meer dan 100.000 volgers op het platform. Velen onder hen zijn moslima’s die in de blogger een grote inspiratie zien, vooral op vlak van mode en het opkomen voor haar geloof.

Aan dat laatste zal haar beslissing om haar haren niet langer te verbergen, echter niets veranderen, schrijft Sarah onder haar eerste Instagramfoto zonder hijab. ‘Deze beslissing maakt mij niet minder moslima en ik zal blijven praten over wat het betekent om moslima te zijn in deze samenleving’, schrijft ze. ‘Ik ben luid geweest op sociale media en ben van plan net zo luid te blijven’, voegt ze toe.

Dimani legt uit dat het geen makkelijke beslissing was om haar hoofddoek na zeven jaar af te nemen, maar dat het voor haar op dit moment de juiste is. ‘Een hoofddoek dragen houdt een grote verantwoordelijkheid in en ik voel al een tijdje dat ik die gelofte niet kan waarmaken’, schrijft ze. ‘Ik blijf liever oprecht met mezelf en God, en ik heb liever respect voor de dingen dan dat ik een hoofddoek draag omwille van de foute redenen of in het belang van de gemeenschap.’

https://www.instagram.com/p/ByUz3YiIufc/

Teleurstelling en steun


De reacties op Dimani’s beslissing zijn verdeeld. Actrice Nora Gharib, die ook moslima is en geen hoofddoek draagt, steunt en verdedigt Sarah. ‘Een hoofddoek dragen maakt je geen goed persoon, net zoals geen hoofddoek dragen je geen slecht persoon maakt. Sarah, dit is tussen jou en Allah’, schrijft ze. Ook heel wat van Sarahs volgers die wel een hijab dragen, zijn begripvol en geven aan haar keuze te respecteren.

Anderen zijn dan weer teleurgesteld dat een van hun grote voorbeelden nu verdwijnt. Ze nemen Sarah kwalijk dat ze als influencer met zo veel volgers invloed zal hebben op de keuze van andere moslima’s, die nu misschien haar voorbeeld zullen volgen. Anderen verwijten haar dat ze haar beslissing vlak na de ramadan neemt en dat ze zich te veel druk laat opleggen door de westerse wereld. Sarah kiest ervoor om niet in de media te reageren op haar beslissing.

Sarah in Flair


Eind 2015 schitterde Sarah met hoofddoek op de cover van Flair, en dat was een primeur. ‘Een grote stap voor moslima’s in Vlaanderen, een mijlpaal’, zei de Antwerpse met Marokkaanse roots toen. Sarah vertelde in een reportage over mipsters (een samentrekking van ‘moslima’ en ‘hipster’, red.) over haar liefde voor mode en haar keuze om een hoofddoek te dragen.

‘Veel mensen zien een hoofddoek als een beperking, maar dat is het hele­maal niet’, zei ze. ‘Ik ben nog altijd dezelfde Sarah, het heeft me niet plots veran­derd. Niemand onderdrukt me, ik ben vrij in wat ik doe en ik heb nog steeds dezelfde dromen en doelen. Mijn geloof en hoofddoek veranderen daar niets aan.’ Net zoals haar beslissing een hoofddoek te dragen haar toen niet veranderde, verandert haar keuze om dat nu niet meer te doen, niets aan wie Sarah is.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '