Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Verbindend communiceren
© Getty Images via Unsplash+

1. Bekijk de feiten zonder een oordeel te vellen, ze in te vullen of te interpreteren.

Zó leer je verbindend communiceren

De redactie

Goede communicatie is de basis van elke relatie, of dat nu over een romantische relatie gaat of over een vriendschap. Toch is verbindend communiceren niet voor iedereen zo makkelijk. Relatietherapeut en Blind Getrouwd-expert Sarah Hertens stelde een stappenplan op om het onder de knie te krijgen.

Waarneming

Je bekijkt de feiten zonder een oordeel te vellen, ze in te vullen of te interpreteren. Door bij de feiten te blijven ontstaat er geen ruis in de communicatie.

Bijvoorbeeld niet: ‘Jij bent altijd te laat.’

Maar wel: ‘Je was deze week op maandag, dinsdag en donderdag te laat thuis.’

Gevoel

Zeg wat je voelt en waarom. ‘Ik voel (me) X omdat Y.’ Zo kan de ander het effect van diens gedrag op jou begrijpen en weten wat er in jou omgaat. Het gedrag is de aanleiding voor jou gevoel, niet de oorzaak.

Bijvoorbeeld niet: ‘Ik ben kwaad omdat ik me afgewezen voel.’

Maar wel: ‘Ik voel teleurstelling omdat ik drie dagen alleen heb moeten avondeten.’

Behoefte

Geef aan welke behoefte jouw gevoel blootlegt. Wat wil je? Wat heb je van je partner nodig? Er zijn drie basisbehoeften: inclusie (erbij willen horen), autonomie (onafhankelijk zijn) en affectie (contact).

Bijvoorbeeld niet: ‘Jij moet meer rekening houden met mij.’

Maar wel: ‘Ik wil graag meer quality time met jou en samen eten is daarbij belangrijk voor mij.’

Verzoek

Zeg tegen de ander wat je graag wil of nodig hebt, en doe dat zonder je partner te verwijten of aan te vallen. Wat wil je graag dat de ander zegt of doet? Hoe kan die jou helpen?

Bijvoorbeeld niet: ‘Jij moet vaker op tijd thuis zijn zodat we samen kunnen eten.’

Maar wel: ‘Ben je bereid om vaker op tijd thuis te zijn zodat we meer tijd kunnen doorbrengen met elkaar door bijvoorbeeld samen te eten?’

Begrip

Je verplaatst je in het gedrag van je partner zonder het in te vullen of te veroordelen. Je onderzoekt waarom de ander zich zo gedraagt. Wat is het gevoel van de ander? Wat heeft die nodig? Welke intentie of behoefte zit erachter? Stel open vragen en luister actief.

Bijvoorbeeld niet: ‘Jij komt altijd te laat thuis en houd geen rekening met mij.’

Maar wel: ‘Hoe komt het dat je op maandag, dinsdag en donderdag zo laat thuis was? Wat betekent dat? En hoe voelt dat voor jou?’

Tekst: Elien Geboers

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '