Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Heb jij soms ook het gevoel dat je door je partner buitengesloten wordt?

Daarom voel je je eenzaam in je relatie (en dit is wat je eraan kan doen)

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Heb jij je prins(es) op het witte paard gevonden, maar voel je je toch vaak alleen? Het is goed mogelijk dat je over het algemeen heel gelukkig bent in je relatie, maar toch het gevoel hebt dat je soms eenzaam bent. Hoe dat komt en wat je eraan kan doen? Wij zochten het voor jou uit!

Uit een Amerikaans onderzoek van het zorgbedrijf Cigna blijkt dat meer dan 50% van ons zich weleens eenzaam voelt. Meer dan 40% van de 20.000 ondervraagden liet zelfs weten dat dat ook binnen hun eigen relatie het geval is en ze zich soms buitengesloten voelen door hun partner. Huwelijksconsulent en relatiecoach Jessica Small heeft daar een verklaring voor. ‘Mensen voelen zich steeds vaker eenzaam in een relatie, omdat ze niet meer communiceren of niet intiem meer zijn. Het gaat zelfs zo ver dat we geen tijd meer hebben om elkaar een knuffel of kus te geven, laat staan om nog eens op date te gaan’, vertelt ze.

Emotionele band niet onderdrukken

Communicatie is de sleutel tot een succesvolle relatie, maar hoe kan je daar in godsnaam aan werken? ‘Als je je eenzaam voelt in je relatie moet je leren metacommuniceren’, aldus psychologe Justine Grosso in het magazine Bustle. Dat betekent dat je het gebrek aan communicatie met je partner moet bespreken. Laat weten hoe jij je voelt, vraag aan je partner of hij zich ook eenzaam voelt en zoek uit hoe jullie samen naar een oplossing kunnen zoeken.

Het is goed om nieuwe dingen uit te proberen en je relatie nieuw leven in te blazen, maar Grosso raadt ook aan om niet te hard van stapel te lopen. ‘Wees er zeker van dat je verlangen om leuke dingen te doen jullie emotionele band niet onderdrukt’, benadrukt ze. ‘Probeer ook tijd te maken om gewoon samen te zijn, in bed of de zetel te kruipen en jullie kwetsbaar op te stellen. Vertel dat je je zorgen maakt om jezelf en om jullie relatie. Dat zal een gevoel van verbondenheid met je partner opwekken.’

Als je je eenzaam voelt in je relatie, is het ook belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. Misschien voel je je alleen, maar heeft dat gevoel helemaal niets met je relatie te maken? Overweeg daarom om met je arts of psycholoog te gaan praten. Misschien heb je gewoon last van een dipje of is er iets anders (problemen op het werk of in de familie) die dat gevoel triggeren. Het kan misschien zelfs aan je eigen gedrag liggen dat je je eenzaam voelt.

Moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken

‘Als je iets voor je partner verzwijgt of als je bepaalde onderwerpen vermijdt, kan dat ertoe leiden dat je onbewust afstand neemt van hem/haar’, vertelt klinisch psychologe Ellen Ross in Bustle. ’Sommige mensen voelen zich eenzaam omdat ze zelf de verbinding rond een specifiek onderwerp, zoals praten over geld, verbroken hebben, wat kan leiden tot het vermijden van andere onderwerpen. Zo kom je in een vicieuze én eenzame cirkel terecht.’

Als je over zo’n ongemakkelijk onderwerp moet praten, is het een hele uitdaging om het gesprek te starten. Denk daarom samen hardop na en stel vragen als ‘Ik heb gemerkt dat niemand van ons over onze financiën wil praten. Denk je niet dat we het eens moeten proberen?’ en ‘Heb jij ook het gevoel dat we het spoor een beetje bijster zijn?’.

Als je je eenzaam voelt in je relatie, is dat nooit goed en is het belangrijkste om te werken aan jullie emotionele band. Lukt dat niet, dan is het misschien een goed idee om een psycholoog te raadplegen of samen uit te zoeken of jullie – hoe hard dat ook mag klinken – nog wel gelukkig zijn samen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '