Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Boos gaan slapen
© Getty Images/fizkes

Bij grote levensbeslissingen moet je er toch ook 'een nachtje over slapen'?

3 redenen om toch eens boos te gaan slapen

Annelies Hart

De gouden regel van ruziemaken? Ga niet boos slapen. Althans, dat is wat ons altijd verteld wordt. Experts beweren nu echter dat er een paar gevallen zijn waarin je de ruzie eigenlijk beter wel uitpraat in de ochtend.

Een van de meest gehoorde wijsheden waar koppels zich aan vastklampen om de gezondheid van hun relatie te beschermen, is om niet boos naar bed te gaan. Maar als het gaat om het nemen van andere levensbeslissingen die buiten de grenzen van een relatie vallen, zijn de tips altijd: ‘kijk hoe je je voelt in de ochtend’ en ‘slaap er een nachtje over’. Dus met dat in het achterhoofd, bedacht Jesse Kahn, directeur en seksuoloog bij het Gender & Sexuality Therapy Center in New York City, dat er enkele gevallen zijn waarin het toch beter is om de ruzieroes eerst uit te slapen.

Als je uitgeput bent

Boos gaan slapen houdt altijd risico’s in, want door de spanning zou je minder goed kunnen slapen en dus minder uitgerust wakker worden. Toch kan gaan slapen, zelfs als je boos bent, ook een slimme zet zijn voor jou en je partner. Als jullie bijvoorbeeld zo uitgeput zijn dat het niet meer lukt om te communiceren. In dat geval is slapen meestal de beste optie, want je neemt het risico dat je door de vermoeidheid net dingen gaat zeggen die de situatie erger maken dan nodig. Er een nacht laten overgaan, biedt jullie de kans om de volgende dag opnieuw te starten met een (toch een beetje) frissere blik , waardoor je een beter gesprek zal kunnen voeren dan de avond ervoor.

Als je bang bent dat je te weinig slaap zal krijgen

Het laatste wat je nodig hebt tijdens een ruzie, is dat er nog een externe factor bijkomt die de situatie erger kan maken. Als jij iemand bent die echt die acht uur slaap per nacht nodig heeft, is het vaak lastig om ‘s avonds ruzie te maken en de tijd langzaam aan te zien verder tikken. De frustratie over gemiste slaap, zal vast geen goed doen aan de frustratie die al aanwezig is in de ruzie. Dus ook in dit geval: best ‘s ochtends verder praten.

Als de situatie je volledig overweldigt

Boos naar bed gaan kan ook nuttig zijn als jullie te overweldigd, te gestrest of te hard gekwetst zijn om op dit moment nog een productief gesprek te voeren. Soms kan een pauze nemen in een gesprek helpen om de situatie te de-escaleren, en jezelf en je partner een moment te geven om te kalmeren. En laat op de avond doe je dat het best door te gaan slapen. Eén gouden tip in deze situatie: je mag nu dan wel veel pijn hebben en de ander naar de maan wensen, vergeet niet om te bevestigen dat je nog steeds van elkaar houdt. Dat lijkt een evidentie, want als jullie een sterke relatie hebben, weten jullie allebei dat de ruzie morgen vast wel weer opgelost raakt. Toch is het belangrijk om het nog even te zeggen. Een snelle ‘ik hou van je, we komen er wel doorheen’ kan wonderen doen voor je relatie én je slaap.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '