Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Hoe parfum alles een stukje draaglijker maakt.

Waarom je wel parfum moet gebruiken, ook als je gewoon thuisblijft

Geur heeft een grote invloed op hoe je je voelt. Parfum dragen is dus de ultieme vorm van self-care, ook als je gewoon alleen thuis blijft.


In een poll op Instagram vroegen we hoe vaak jullie de afgelopen maanden parfum droegen. De meerderheid gaf aan maar af en toe of zelfs nooit parfum te dragen. Droeg jij in 2020 – lees: sinds de komst van corona – minder vaak parfum omdat je dacht de enige te zijn die het zou ruiken? Laat dat net de reden zijn om het wél te doen.

Moodbooster


Geur heeft een rechtstreekse invloed op ons gemoed. Dat komt omdat we geuren interpreteren met behulp van ons limbisch systeem, het deel van onze hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties. Daarom ervaren we geuren als iets gevoelsmatig en roepen ze herinneringen op.

Kristof van het Belgische parfummerk Miglot: ‘Het is zelfs bewezen dat geur een krachtigere herinnering kan oproepen dan foto’s. Er bestaat een wetenschap die het effect van geur op hoe we ons voelen en gedragen bestudeert. Die heet aromacology of olfactotherapie. Zo wordt geur bijvoorbeeld gebruikt bij sportmensen voor een grote wedstrijd, welbepaald om hen klaar te stomen en beter te doen presteren.’ Een parfum moet je dus vooral dragen omdat je er zélf gelukkiger van wordt, niet omdat iemand anders het ruikt.

Parfum in tijden van corona


Kristof van Miglot: ‘Normaal gezien kom je dagelijks op verschillende plaatsen, waar je telkens door andere geuren geprikkeld wordt. Zonder dat je het beseft, werken die in op je gemoed, waardoor je het gevoel hebt dat je meer beleefd hebt. Aan de geur van je eigen huis of appartement raakt je reukorgaan gewend, waardoor je er niet meer bewust bij stilstaat. Het geeft je wel een veilig gevoel, maar maakt je dag niet bepaald boeiender. Maak daarom gebruik van geuren om voor wat meer afwisseling te zorgen, ook al blijf je een hele week thuis.’

  • Maak je huis of appartement interessanter door verschillende kamers anders te parfumeren. Gebruik daarvoor geurstokjes, huisparfum, geurkaarsen of keramieken hangers die je kan parfumeren met je favoriete parfum.
  • Sommige bedrijven kiezen voor een vast huisparfum. Zodra je als werknemer op kantoor komt, geniet je van een fijne geur die je linkt aan werken. Dat parfum kan je als werknemer tijdens het thuiswerken ook in je home office verstuiven, zodat je meteen in werkmodus komt wanneer je er binnenstapt.
  • Of je nu de deur uit moet of niet, gebruik parfum voor jezelf. Meer nog: gebruik verschillende geurtjes. Kies bijvoorbeeld een specifiek parfum dat je enkel in het weekend gebruikt. Dat kan je dan op vrijdagavond al dragen om een ontspannende vibe te creëren.


Met dank aan Kristof van Miglot en Sofie Albrecht van Café Cosmétique.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '