Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Zwangere vrouwen zouden meer uithoudingsvermogen hebben dan topatleten

We hebben er nooit aan getwijfeld: nieuw leven creëren, is een echte sport. Zelfs meer dan we misschien wel zouden denken, blijkt nu. Volgens een recent onderzoek aan de Duke University zouden zwangere vrouwen beschouwd moeten worden als topatleten. Meer nog: het uithoudingsvermogen van een zwangere vrouw zou groter zijn dan dat van marathonlopers!


De gemiddelde persoon kan tot 4.000 calorieën verbranden voordat de energievoorraden van het lichaam uitgeput raken. Dat is een limiet die een groep wetenschappers aan de Duke University beschouwt als het hoogtepunt van menselijke prestaties. En terwijl hardlopers op extreme afstand het maximale presteren tijdens races met hoge intensiteit, doen zwangere vrouwen vaak hetzelfde gedurende langere tijd met een lagere intensiteit, meestal zonder daarvoor een triatlon te moeten voltooien.

Onderzoekers analyseerden het basale metabolisme (de hoeveelheid energie in calorieën die een lichaam dagelijks nodig heeft wanneer in rust) van enkele atleten die deelnamen aan de Race Across the USA, een sportieve uitdaging die eruit bestaat elke dag, zes dagen per week, 14 tot 20 weken op rij, een marathon te lopen. Wat bleek: atleten konden hun intensiteit gedurende korte perioden handhaven, maar wanneer ze meededen aan langere, intensieve evenementen waren ze niet in staat om de calorieën die ze gedurende de dag verbrandden, aan te vullen. ‘Je kunt een hele dag intense activiteiten doen’, vertelt onderzoeker Hermen Pontzer aan CNN. ‘Maar als je een week of langer moet doorgaan, moet je minder intensiteit aanhouden.’

Zwangere vrouwen = superwomen


Langere periodes vereisen lagere intensiteit, maar in een korte periode kan het menselijk lichaam met succes gemiddeld zo’n 4.000 calorieën verbruiken voordat het het plafond bereikt. Dat is 2,5 keer het basaal metabolisme. De gemiddelde persoon haalt die limiet nooit in een typische workout (behalve misschien met Crossfit, merkte Pontzer op), maar zwangere vrouwen en extreme atleten komen in de buurt. Wekenlange races of een zwangerschap van negen maanden zorgen ervoor dat het lichaam grenzen gaat verleggen en vaak worden calorieën verbrandt aan een tempo dat het lichaam niet kan volgen.

In feite zouden zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven meer dan 2,5 keer meer energie verbruiken dan het basismetabolisme, terwijl ze hun gewicht behouden of zelfs enkele kilootjes bij te komen, in een periode van ongeveer 280 opeenvolgende dagen. ‘Kortom: een zwangerschap is de ultieme oefening voor je uithoudingsvermogen‘, concludeert Herman Pontzer. Naar onze bescheiden mening verdienen we allemaal een grote gouden medaille!

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '