Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Zishan Khan MIGRATION

Zo veel gewicht kan je maximum verliezen per maand door te diëten

Hoeveel gewicht kan je per maand op een veilige manier verliezen door te diëten? Om terug in dat kleedje te passen van 5 jaar (en 5 kg) geleden bijvoorbeeld. Jij hoopt wellicht op een groot getal en kilo's die er af vliegen.

Maar de realiteit is helaas een tikje anders. Zo werkt gewichtsverlies niet. Zeker niet als je wil dat die kilo's permanent weg blijven. Mik eerder op 0,4 tot 0,9 kg gewichtsverlies per week of 1,8 kg per maand.

 

Crash and burn

Waag je vooral niet aan crashdiëten waarbij je drastisch calorieën schrapt. Die hebben een averechts effect. Je metabolisme vertraagt omdat je te weinig energie binnenkrijgt om calorieën te verbranden. Ironisch, niet? Onderzoek toont zelfs aan dat tot 66 % van de diëters uiteindelijk meer bijkomt dan ze verloor bij zo'n crashdieet. 

 

Op de teller

Ook niet zo'n goed idee: calorieën tellen. Ja, je kan er natuurlijk gewicht mee verliezen. Maar bij élke maaltijd tellen hoeveel calorieën je net hebt opgegeten, is tijdrovend en wordt op den duur heel vervelend. The joy of eating gaat zo een beetje verloren. Focus je liever op voedzaam en gezond eten in plaats van al die calorieën.

 

Babysteps

Kleine veranderingen zorgen voor een groots effect als het op diëten aankomt. Als je je aan extreme diëten waagt, is het moeilijk om dat vol te houden. Onderzoek wijst dat ook uit: studies tonen aan dat mensen die kleine veranderingen maken aan hun eetpatroon (blijvend) meer gewicht verliezen dan mensen die crashdiëten doen. Focus je liever op drie à vijf kleine persoonlijke doelen die op den duur een gewoonte worden. Één kommetje chips per week in plaats van een hele zak, geen frisdrank meer, één stukje chocolade in plaats van een hele reep,... Hieronder vind je nog enkele haalbare voorbeelden.

 

Handige tips

  • Schrap frisdrank uit je leven en je zal 0,5 kg per maand verliezen.
  • Vervang een glas sinaasappelsap door een echt sinaasappel en je verliest 250 g per maand.
  • Laat de ijskar voorbij rijden en je zal 0,5 kg per maand verliezen.
  • Laat de slagroom op je Starbuck-koffie voor wat het is en je zal 0,5 kg per maand verliezen.
  • Schakel over van twee glazen wijn naar één glas en je zal 0,5 kg per maand verliezen.
  • Weersta aan het broodmandje op restaurant en je zal 250 g per maand verliezen.
  • Neem minder dressing op je salade en je zal 0,5 kg per maand verliezen. (Verminder de olijfolie in je dressing bijvoorbeeld van 2 naar 1 el olijfolie of zo'n 120 calorieën minder)
     

Lees ook

86 tips om die extra kilootjes ein-de-lijk te verliezen

5 efficiënte work-outs waar je lichaam écht baat bij heeft

6 gewoontes waar mensen met een gezond gewicht bij zweren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '