Het gaat om siliconenpleisters. Die zijn geschikt om rode, donkere en/of verheven littekens te doen vervagen. De pleister heeft een zodanige samenstelling dat de huid rondom het litteken een maximum aan vocht gaat vasthouden. Dit vermindert de doorbloeding en de afzetting van collageen. Daardoor gaat het litteken bleker en vlakker worden. Hoe gebruik je de pleister? Je knipt hem op maat (de rest van de pleister bewaar je in de verpakking voor later gebruik), en brengt hem met de klevende zijde naar beneden op het litteken aan. De huid rondom moet je twee keer per dag reinigen met een milde zeep, grondig spoelen en droogdeppen. De pleister is herbruikbaar en gaat zo’n twee à vier weken mee. Na twee tot vier maanden is zo’n negentig procent van de behandelde littekens vervaagd. De pleisters zijn te koop in de apotheek, een pleister van twaalf op zes centimeter kost 31,79 EURO, een groter exemplaar 53,10 EURO, er is geen tussenkomst van het ziekenfonds. Meer informatie vind je op http://wound.smith-nephew.com/be_nl. Klik bij ‘producten’ op ‘cica-care’.
Er zijn ook andere behandelingen voor littekens. Rode littekens kunnen opgebleekt worden met een vaatlaser. Bij bleke littekens is het pigment vernietigd, deze kunnen behandeld worden met behulp van een esthetische tatoeage met een tint tussen je winterse en je zomerse huidskleur. Zo kan ook een lichtere tint aangebracht worden op een donker litteken dat te veel pigment bevat.
Zitten de afwijkingen niet in de kleur maar in de vorm van de littekens, dan zijn dermabrasie en skin resurfacing beter geschikt. Dermabrasie is het afschaven van de bovenste lagen van de opperhuid, onder lokale verdoving. Bij skin resurfacing worden de bovenste huidlagen verdampt met een CO2-laser. Je huisarts kan je voor deze behandelingen doorverwijzen naar een dermatoloog of een plastisch chirurg.