Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Paolo Nicolello via Unsplash

Wie nu ongezond leeft, heeft als volwassene meer kans op overgewicht.

Ben jij een couch potato? Je ongezonde gewoontes van nu kunnen je later weleens zuur opbreken

Een dagje Netflixen in de zetel of in je bed, daar word je toch niet dik van? Welnee, niet meteen. Maar wat over tien jaar? De kans is groot dat de ongezonde gewoontes uit je jeugd je achtervolgen tot je volwassen bent en dan leiden tot overgewicht.


De helft van de Belgen weegt te veel, dat blijkt uit een recente bevraging van PronoKal bij 1.000 landgenoten. In de leeftijdscategorie van 18 tot 34 jaar alleen al lijdt 41 % aan overgewicht. Luc Van Gaal van het UZ Antwerpen meldt in Het Laatste Nieuws dat we deze slechte cijfers te danken hebben aan onze zitcultuur en ongezonde eetgewoonten.

We bewegen te weinig en zitten te veel aan een scherm gekluisterd. Kinderen kunnen sneller overweg met een tablet of smartphone dan dat ze een kamp kunnen bouwen in het bos. En met streamingdiensten zoals Netflix en de opkomst van mogelijkheden om eten te bestellen vanuit je luie zetel, komen we die laatste amper nog uit. En net daar ligt het probleem volgens Van Gaal: ‘De leeftijd van 18 jaar is cruciaal om ook later een gezond gewicht te hebben. Je kan tussen je 15 en 18 jaar te weinig bewegen en ongezond eten, maar toch slank blijven, en jaren later wél te zwaar worden. Al die jaren zijn de vetcellen systematisch blijven toenemen. Dat uit zich dan rond je 30ste in overgewicht.

Maar... het is nooit te laat


Gelukkig is het nog niet te laat en kan je nu het tij nog doen keren. Begin met geregeld eens recht te staan doorheen de dag, al is het maar om een rondje door het huis te lopen. Netflix voortaan in de fitness of met een gezonde snack in de hand, laat die geliefde chips maar achterwege.

Kook zelf of samen met het hele gezin, maak vooral verse dingen klaar. En ja, doe het samen want dat is gezelliger. Onderschat overgewicht vooral ook niet. Het is inderdaad nog niet zo ernstig als obesitas, maar het probleem niet aanpakken kan later wel leiden tot obesitas. Pas dus nu je levensstijl aan, en doe je toekomstige zelf een plezier.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '