Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
borsten onderzoeken
© Pexels

Door ze af en toe te betasten, zal je vanzelf leren aanvoelen wat normaal voelt en wat niet.

AHA: zo kan je je borsten zelf onderzoeken

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Deze week doorbreekt Bowie Redman in je Flair álle taboes over onze boezem. In ons Borstendossier beantwoorden we daarnaast enkele prangende vragen over borsten en hebben we het ook over borstkanker. We leggen hier alvast even uit waarom het zo belangrijk is om je borsten beter te leren kennen en hoe je ze zelf kan onderzoeken.

Jaarlijks krijgen in België ongeveer 10.500 vrouwen de diagnose borstkanker. Een cijfer dat je toch even doet slikken, en doet inzien dat het altijd goed is om alert te zijn voor veranderingen in je borsten, zoals bij­voorbeeld een nieuw ontstane wel­ving of intrekking van de huid. Over het systematisch zelf onderzoeken van je borsten bestaan er verschillende meningen. Op zich is er zeker niets mis mee om dat te doen, maar zelfonderzoek leidt regelmatig tot onnodige ongerust­heid. Zo bevatten ‘jonge’ borsten dik­wijls nog heel wat klierweefsel, waar­door er altijd wel hobbels en bobbels te voelen zijn, die dan ook nog eens veranderen in functie van de maande­lijkse hormonale schommelingen.

Het is dus niet makkelijk om dit zelf te evalueren, maar het kan zeker geen kwaad om je borsten beter te leren kennen, want zo kan je sneller veranderingen opmerken, dat benadrukt ook borstchirurg Ann Smeets. Want wist je dat 25 % van de vrouwen een hoog risico heeft om borstkanker niet tijdig op te sporen? Als je weet dat de behandeling meestal minder ingrijpend en de kans op genezing groter is waneer je er snel bij bent, leer je je borsten dus maar liefst goed kennen.

Je boezem élke maand checken is niet nodig, maar ze af en toe eens betasten voor, tijdens of na het douchen helpt je om vertrouwd te raken met je boezem én veranderingen op te merken. Nog nooit eerder echt tijd voor genomen? Dan is de kans groot dat je de eerste paar keren heel wat oneffenheden en bultjes voelt. Dat is zeker geen reden tot paniek: dat je borsten hobbelig aanvoelen is in de meeste gevallen normaal, een borst bestaat namelijk uit klierweefsel. Door ze af en toe te betasten, zal je vanzelf leren aanvoelen wat normaal voelt en wat niet.

Zo doe je het goed

Belangrijk om te weten, is dat je zo’n zelfonderzoek het best niet in de week voor je menstruatie doet. ‘Dan zijn je borsten opgezet en veel gevoeliger’, legt borstchirurg Ann Smeets uit. ‘Het beste moment voor zelfonderzoek is in de week na de menstruatie, omdat ze dan het zachtst zijn.’

Bekijk ze goed.

Je borsten zijn prachtig, dus bekijk ze (in de spiegel) maar eens extra goed, zeker tijdens een zelfonderzoek. ‘Dat doe je best als rechtstaand’, aldus Smeets. Zien ze er anders uit? Is hun grootte of vorm veranderd? Of merk je dat je huid of tepel er anders uitziet? Beweeg je handen langzaam naar omhoog of leg ze achter je hoofd en kijk opnieuw of je veranderingen ziet.

Maak cirkelvormige bewegingen.

Onderzoek elk borst door van de buitenrand cirkelvormige bewegingen (lees: je mag hierbij lichte druk zetten) richting je tepel te maken. Doe dit ook voor je oksel en het gebied tussen je oksel en borst. ‘Je kan het voelen ook al rechtstaand doen, maar mag ook gaan zitten of liggen als je je daar comfortabel bij voelt’, aldus de borstchirurg. Probeer elke keer te onthouden hoe je borst aanvoelt. Houd hierbij ook in het achterhoofd dat normale borstklieren als zachte bolletjes aanvoelen die je losjes heen en weer kan bewegen. Het is dus normaal dat je borst hobbelig aanvoelt.

Check je tepels.

Na het betasten van je borsten is het tijd om je tepels wat aandacht te geven. Duw ze zachtjes heen en weer om te controleren of ze goed kunnen bewegen.

Wanneer moet je aan de alarmbel trekken?

Voel je een pijnloze verdikking die anders dan normaal aanvoelt en/of een plekje dat veel harder en stugger aanvoelt dan de rest van je borst of oksel? En/of ziet je borst er plots anders uit? Dan neem je best zo snel mogelijk contact op met je huisarts, ook al heb je geen pijn. Ook in de volgende gevallen trek je best aan de alarmbel:

  • Je borst is ontstoken, heeft een rode kleur en voelt warm aan.
  • De vorm en/of grootte van je borst is veranderd.
  • Er komt vocht/bloed uit je tepel.
  • Je merkt een kuiltje of intrekking op.
  • Je hebt pijn aan je borst en/of een wondje dat slecht geneest.
  • Je hebt schilfering aan je tepel en/of hij ziet er roder uit dan anders.
  • Je tepel is plots ingetrokken.
  • De huid van je borst is van kleur veranderd en/of oneffen.

Tip: surf ook eens naar mammoquiz.be. Via de tool van Pink Ribbon kan je achterhalen of jij je borsten wel écht kent en of je risico loopt om borstkanker laattijdig te ontdekken.

Met dank aan Pink Ribbon en borstchirurg Ann Smeets.

borstendossier omslag

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '