Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Body-matters | Zwanger

Word ik deze keer zwanger zonder medische hulp?

Het duurde 11 maanden voor ik zwanger was van ons eerste kindje. Alles was in orde maar ik kreeg wel een inspuiting met Pregnyl. Nu zijn we klaar voor ons tweede kindje. Zou ik terug Pregnyl nodig hebben? Of was dit slechts een klein hulpmiddel? Ik menstrueer om de 25 à 30 dagen.

In Pregnyl zit het actieve bestanddeel HCG dat toegepast wordt bij het uitblijven van de eisprong. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, ovuleer je waarschijnlijk wel. De mens is van nature een weinig vruchtbare soort: slechts een vijfde van de vrouwen is na één cyclus zwanger, na zes maanden is 56 % zwanger, na een jaar is 15 % nog steeds kinderloos.

Om het ogenblik van je ovulatie of eisprong bij benadering te bepalen, kun je gebruik maken van de temperatuurmethode. Hiervoor neem je vóór het opstaan je temperatuur onder je oksel. Na de eisprong is je temperatuur ongeveer een halve graad hoger dan normaal. Houd er wel rekening mee dat een banale infectie als een verkoudheid ook een lichte temperatuursverhoging kan veroorzaken.

Recent werden er nieuwe testen ontwikkeld om het tijdstip ven de eisprong te bepalen. Ongeveer 24 tot 36 uur voordat de eisprong plaatsvindt, neemt de hoeveelheid L.H. (luteïniserend hormoon) sterk toe. Dit hormoon zorgt er voor dat het baarmoederslijmvlies optimaal voorbereid wordt op de innesteling van een bevruchte eicel. Wanneer het L.H.-gehalte in je urine op zijn hoogst is, volgen de twee vruchtbaarste dagen van je cyclus. Een veel gebruikte test die gebaseerd is op dit principe is de ‘Ovu-Quicktest’, die 27,23 EURO kost voor een verpakking van zes stuks.

Recent werd ook een ovulatietest ontwikkeld die gebaseerd is op de verandering van de structuur van speeksel (en vaginaal vocht) door de hormonale veranderingen die aan de eisprong voorafgaan. De ‘Donna-test’ die 45 EUR kost, bestaat uit een microscoopje dat toelaat een druppel speeksel of vaginaal vocht te bekijken. Wanneer dit een varenstructuur heeft, ben je vruchtbaar.

Blijkt uit deze testen dat je niet ovuleert, of laat een zwangerschap langer dan zes maanden op zich wachten, dan kan een nieuwe inspuiting met Pregnyl nuttig zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '