Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Deze fouten maak je vanaf nu nooit meer

Tips van een personal trainer: zo heeft je work-out pas effect

Je geeft het beste van jezelf tijdens een work-out – fysiek én mentaal – maar toch bekom je niet het verhoopte resultaat (lees: spieren, conditie, een fit gevoel). Frustrerend! Gelukkig kan je een aantal dingen doen buiten het sporten om volgende keer het onderste uit de kan te halen.

Muscle and mind

Het is belangrijk om een connectie te maken tussen je hersenen en je spieren. Dat klinkt heel zweverig, maar het is heel simpel. Soms doe je een oefening, een squat bijvoorbeeld, en voel je niet wat je zou moeten voelen. Je voelt de squat bijvoorbeeld in je onderrrug in plaats van in je billen. Daarom moet je, voor je aan een work-out begint, een aantal activatie-oefeningen doen. Zo stuur je een sterk signaal van je hersenen naar je spieren. Je spieren zullen zo voor de volle 100 % geactiveerd zijn en je krijgt een beter resultaat.

 

Hip raise

De hip raise is zo'n voorbeeld van een activatie-oefening. Zoek maar eens op google op 'activation drills' en je zal allerlei oefeningen vinden.

 

Herstel

Wil je drie à vier work-outs per week doen? Top, maar je prestatieniveau zal na een tijdje afnemen als je niet goed herstelt van een training. Je krijgt stramme spieren en uiteindelijk kan je jouw trainingsschema niet volhouden. Daarom moet je na elke work-out goed voor je lichaam zorgen.

 

 • Stretch! Je kan ook een foamroller aanschaffen (bij Decathlon onder andere) en jezelf een deugddoende massage geven na het sporten. Focus op de spieren die je die dag hebt gebruikt. Door ze te masseren zal je de volgende dag minder pijn hebben.

   

 • Neem na een zware work-out een warm bad met badzout. Een heel aangenaam trucje om je spieren te laten herstellen als je 't ons vraagt.

   

 • Probeer ook acht uur te slapen om je lichaam voldoende te laten rusten. Met al deze trucjes kan je dat strakke trainingsschema dan misschien toch volhouden.

 

Stel een trainingsschema op

Sport niet zonder een plan, pak het liever strategisch aan. Werk elke dag aan een andere spiergroep om blessures en overbelasting te vermijden. Bijvoorbeeld:

 • Maandag: Armen en buikspieren
 • Dinsdag: Benen en billen
 • Woensdag: Borst en rug
 • Donderdag: Core
 • Vrijdag: Full body
 • Zaterdag: Rust
 • Zondag: Rust

 

Mindfulness

Als je een bepaalde oefening tien keer herhaalt, probeer het dan bij elke herhaling even goed te doen. Focus je 100 % op wat je aan het doen bent. Beter wat langzamer met een goede techniek dan razendsnel en slordig. Tip: leg je smartphone aan de kant tijdens een work-out.

 


Tank bij

Je eet het best koolhydraten vóór een work-out, want die geven je energie en helpen je harder, sneller en langer te trainen. Het belangrijkste is dat je spieren genoeg brandstof hebben. Als je echt resultaat wil zien van al jouw inspanningen, let je ook op wat je eet. Hou je calorie-inname constant en onder controle. Als je dat patroon dag in dag uit volgt, zal het resultaat snel volgen. Na een work-out kies je best voor een eiwitrijke snack om te herstellen.

 

Adieu alcohol

Als je echt resultaat wil boeken, moet je alcohol vermijden. Het is je ergste vijand als je in vorm probeert te geraken. Alcohol maakt je niet alleen sloom, je lichaam verbrandt er ook minder vet door.

 

Lees ook

5 efficiënte work-outs waar je lichaam écht baat bij heeft

17 dingen waar fitte vrouwen bij zweren

Maak jij ook deze grote fout tijdens het ontbijt?

Weet wat je eet: zo lees je etiketten als een pro

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '