Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Snoozepoes? Met deze 9 tips leer je opstaan zónder te snoozen

Nog een keertje omdraaien als de wekker gaat, we doen het allemaal weleens. Het mag dan heerlijk aanvoelen, al dat gesnooze is eigenlijk niet goed voor je. Wij geven enkele toptips, zodat jij ’s morgens zo fris als een hoentje meteen onder je lakens vandaan springt.

Waarom snoozen geen goed idee is? Simpel, zodra je de snoozeknop hebt ingedrukt, dommel je weer in slaap. Dat is het moment waarop je lichaam helemaal de kluts kwijtraakt. Je alarmklok heeft namelijk net het signaal gegeven om je hormoonfabriek toch in gang te steken en dat shotje energie met een inhaalbeweging naar binnen te hijsen. Toch geef jij toe aan je vermoeidheid, waardoor je tegelijk ook een nieuwe dosis slaaphormonen aanmaakt. Kortom: je lichaam krijgt een hormonencocktail waar het geen raad mee weet en houdt daar een flinke kater aan over. Je slaapt niet meer diep genoeg om uit te rusten, en je energieshot is niet sterk genoeg om je echt wakker te maken. Resultaat? Je strompelt een halfuur later, wanneer je écht niet anders kan, helemaal verward en nog veel vermoeider de slaapkamer uit.

Zo stop jij in 9 stappen met snoozen

De theorie klinkt logisch, maar jouw hand en die snoozeknop zijn hoogstwaarschijnlijk als magneten voor mekaar. We hear that! Met dit strijdplan voor nieuwe ochtendmensen ben jij binnenkort wél snoozebestendig.

1. Juiste plaats, juiste tijd

Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’ is de eerste stap naar een snoozevrij ochtendgloren uiteraard je natuurlijke slaapcyclus berekenen en volgen. Door ervoor te zorgen dat je niet meer uit je diepe of remslaap wordt gerukt, zal alleen dat heel knappe lief naast jou een reden zijn om nog even te blijven liggen. Gratis apps als Sleepp Cycle Calculator en Sleep Time Calculator maken die berekeningen voor jou. Je geeft gewoon in hoe laat je gaat slapen, de app bepaalt de rest.

2. Slaap, kindje, slaap

Een voorbereid vrouw is er twee waard. Daarom is een kleine routine voor bedtijd een van de beste remedies tegen een snoozeprobleem. Zorg dat je goed aan je nachtrust begint door minstens vier uur voor het slapengaan spelbrekers als cafeïne, zware maaltijden en suiker te vermijden. Een vast ritme (een kop thee, tanden poetsen, enkele bladzijden lezen, etc.) zorgt er extra voor dat je lichaam in slaaproutinemodus komt.

3. Alarm op afstand

Met de wekker vlak naast je bed is je snoozeknop maar een slappe arm verwijderd. Het wordt een pak moeilijker om telkens weer op snooze te drukken als je alarm aan de andere kant van de kamer staat en jij je bed uit moet om dat ding het zwijgen op te leggen.

4. Goeiemorgen, morgen

Wij moeten haar nog tegenkomen, de eerste vrouw die vrolijk wakker wordt van het helse gepiep van de gemiddelde alarmklok. Geen wonder dat je dat gekrijs zo snel mogelijk wil uitzetten. Investeer liever in een wekker met een aangename alarmtoon, varieer regelmatig qua wekkertoon van je smartphone of koop een wekkerradio die ’s morgens je favoriete muziek door de kamer pompt.

5. Beloon jezelf

Een extra lekker ontbijt, een goed boek, je Instagram checken... Als je een leuk vooruitzicht hebt, zal het al iets makkelijker zijn uit bed te komen.

6. Light it up

Ons bioritme draait op zonlicht. De eerste zonnestralen in je kamer zijn dus een natuurlijk weksysteem voor je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je kamer ’s nachts donker is, maar zal een zonovergoten ruimte in de ochtend het opstaan ook vergemakkelijken. Is natuurlijk zonlicht in jouw kamer geen optie? Investeer dan in een wake-up light. Dat is een wekker die een halfuur voor je alarm afgaat, een zonsopgang faket vanop je nachtkastje. Zo gaat je lichaam langzaam van je remslaap naar een lichte slaap nog voor je digitale haan begint te kraaien.

7. De schone slaapster

Honderd jaar is misschien een beetje overdreven, maar voldoende slapen is de basis van een snoozevrij bestaan. Mik op minstens 7,5 à 8 uur slaap per nacht.

8. Living on the edge

Zet je wekker op het juiste uur. Je doet jezelf geen plezier door ’s avonds snoozetijd in te calculeren. Gebruik de tijd die je hebt om écht te slapen en zet je bij de eerste tonen van je alarm meteen rechtop in bed. Een halfuur extra échte slaap zal je veel meer deugd doen dan elke tien minuten je wekker moeten uitzetten.

9. Gewoontedier

Het klinkt een tikje saai, maar een vaste bedtijd én een vast tijdstip om op te staan zullen ervoor zorgen dat je dag des te avontuurlijker kan zijn. De kwaliteit van je slaap zal drastisch verbeteren en je lichaam raakt gewend aan slapen en weer opstaan. Met andere woorden: je drukt op de resetknop van je biologische klok, zodat die andere knop op termijn helemaal overbodig wordt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '