Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© A girl with a phone in her hands is sitting in the toilet with her jeans down.

OEI: daarom neem je je smartphone tijdens je volgende toiletbezoek maar beter niet meer mee

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Onze smartphone meenemen naar het toilet, we doen het – tot grote ergernis van ons lief – allemaal. Toch zou het volgens experts allesbehalve gezond zijn om door Instagram en Facebook te scrollen als je op de pot zit. Misschien toch maar weer je vertrouwde Flair meenemen tijdens je volgende toiletbezoek?


Wanneer de nood het hoogst is en we naar het toilet snellen, kunnen we het vaak niet laten om onze smartphone mee te nemen naar het kleinste kamertje. Maar wist je dat het helemaal niet zo gezond is om je e-mails en likes te checken tijdens je toiletbeurt? Dokter Sarah Jarvis legde in de krant The Sun uit waarom.

Kans op aambeien


‘Mensen die hun smartphone meenemen naar het toilet, blijven meestal langer zitten dan mensen die dat niet doen. Het is niet per se het scrollen dat je toiletbeurt ongezond maakt, maar wel het feit dat je te lang in dezelfde positie blijft zitten. Dat kan de druk op de aderen die door de anus lopen doen vergroten, wat dan weer de kans op aambeien doet stijgen’, legde ze uit.

Ze benadrukte wel dat aambeien veel meer voorkomen dan we zelf denken, omdat mensen met aambeien vaak in stilte lijden. Daarom is er een klinische studie gestart om de theorie te bevestigen. Toch zijn aambeien niet het enige probleem dat je smartphone op het toilet kan veroorzaken. Het zou héél slecht voor je gezondheid zijn om ‘m mee te nemen op toilet.

Virussen


Volgens hygiënespecialist Lisa Ackerley wordt je gsm tijdens je toiletbezoek bedekt met een laagje bacteriën. ‘Op de pot, spoelbak, toiletrolhouder of het handvat van de deur: bacteriën van andere mensen zitten overal’, waarschuwt ze. Volgens haar kunnen die bacteriën dragers zijn van ziektes en virussen, zoals salmonella. De specialist benadrukte ook dat je na elk toiletbezoek je handen moet wassen voordat je het schermpje van je gsm aanraakt, want ook zo kunnen de bacteriën op je smartphone terechtkomen.

We moeten je dan ook niet vertellen dat de bacteriën die tijdens je toiletbezoek op je gsm kruipen vroeg of laat in je mond belanden. Je mag dan wel je handen wassen voordat je aan het koken slaat, maar dat wil niet zeggen dat de bacteriën die op je scherm zitten – terwijl je al kokend het recept checkt – niet in je kookpot of op je bestek terecht kunnen komen. Je bent gewaarschuwd!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '