Home Lifestyle Body FEIT OF FABEL: ‘De pil verhoogt je kans op kanker’

FEIT OF FABEL: ‘De pil verhoogt je kans op kanker’

'Over het algemeen hebben hormonale anticonceptiegebruikers minder risico op kanker.'

© Getty

Morgen is het Wereld Anticonceptiedag en dat laten wij niet onopgemerkt voorbijgaan. Omdat er nog steeds heel wat mythes rond de pil bestaan, stapten wij met onze meest prangende vragen naar Professor Johan Verhaege. Hij legde ons uit of de pil nu echt kankerverwekkend is.

Bijna zestig jaar geleden kwam de allereerste anticonceptiepil op de markt. Anno 2019 hebben we nog steeds een aantal vragen over de pil dat we niet meteen aan iedereen durven te stellen of waar we maar geen duidelijk antwoord op krijgen. Verhoogt onze kans op kanker als we de pil nemen? Ja en neen. Professor Verhaege legt uit.

Eierstokkanker, baarmoederkanker, maar ook darmkanker komen minder vaak voor bij pilgebruikers.

Baarmoederhalskanker

‘Over het algemeen hebben hormonale anticonceptiegebruikers minder risico op kanker, al is het afhankelijk van het type kanker en een aantal andere factoren, zoals onder andere genetische aanleg en de levensstijl van de persoon in kwestie. Eierstokkanker, baarmoederkanker, maar ook darmkanker komen minder vaak voor bij pilgebruikers.’

‘Bij de combinatiepil is er wel meer kans op baarmoederhalskanker, al blijft dat risico beperkt. Het is een fenomeen dat nog onderzocht wordt en waar momenteel geen eenduidig antwoord op is. Hetzelfde met de grote hamvraag of de pil ook het risico op borstkanker vergroot. Niet alle wetenschappelijke studies wijzen in dezelfde richting, maar het is best om aan te nemen dat er mogelijk een licht verhoogde kans is.’

Nog niet uitgelezen? Wij namen anticonceptie onder de loep en goten onze vragen, twijfels én de antwoorden van een expert in een interessant dossiertje dat je deze week in jouw Flair kan terugvinden.

Lees ook: