Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

Wij geven je de oplossingen om het tij te doen keren.

3 signalen die erop kunnen wijzen dat je een burn-out nabij bent

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Laten we eerlijk zijn: hoe interessant (en goed betaald, duh) je job ook is, er zijn zo van die momenten waarop je écht geen zin hebt om te gaan werken. Maar hoe weet je of je gewoon een k*tweek hebt of een burn-out nabij bent? Volgens een studie van de Universiteit van Berkeley in Californië zouden deze signalen weleens veelbetekenend kunnen zijn.

Je moet jezelf elke ochtend uit bed hijsen


Het is een vicieuze cirkel: je bent gestresseerd vanwege slaapgebrek, met als gevolg dat je minder slaapt omdat je gestresseerd bent door je job. Hoe langer je zonder slaap zit, hoe groter de kans wordt dat je productiviteit en humeur eraan zullen moeten geloven – zowel op de werkvloer als thuis.

Zo doe je het tij keren: probeer eerst en vooral zo veel mogelijk slaap in te halen. Indien mogelijk raden we aan van de weg naar je werk – of althans een deel – te voet of met de fiets af te leggen, zodat je de dag begint met een minimum aan beweging. Maak er een gewoonte van om elke ochtend gezond te ontbijten, zelfs al is het op de trein of aan je bureau. Tot slot nog een laatste tip: schakel een uur – jawel! – voor je gaat slapen de vliegtuigmodus op je smartphone in. Zo kan je aan de verleiding weerstaan om nog snel je werkmails te checken terwijl je al in bed ligt.

Je dagelijkse workload laat je koud


Je baas wees je een ambitieus project toe dat je de kans geeft om het bedrijf te tonen hoe geweldig je wel bent. Vijf jaar geleden had je die kans met beide handen gegrepen, vandaag heb je er totaal geen zin in en geef je eigenlijk geen moer om het project.

Zo doe je het tij keren: probeer te achterhalen wat het juist is aan je job dat je zo veel stress en frustratie bezorgt. Is er iets dat je kan uitbesteden, of nog beter: vermijden? Is er een jonger teamlid dat graag bij jou in de leer zou willen (en die enkele van je taken kan overnemen)? Ga op zoek naar creatieve oplossingen om je takenpakket te verlichten en de kans is groot dat je snel weer met een glimlach gaat werken.

Je hebt de indruk dat je werk er niet toe doet


Tenzij je op dagelijkse basis levens redt, is het compleet normaal om je soms de vraag te stellen: maak ik een verschil? Zeker wanneer het lijkt alsof je collega’s zich meer zorgen maken over wie het vertikt om het wc-papier te vervangen of hoe het de familie Stark zal vergaan in de seizoensfinale van ‘Game of Thrones’...

Zo doe je het tij keren: probeer je te herinneren waarom je deze job in de eerste plaats hebt gekozen. Zit je nog steeds op je plaats? Voel je dat het tijd is om van bedrijf of van sector te veranderen? Als het antwoord op die drie vragen ‘misschien’ is, is het slim om de tijd te nemen om er dieper over na te denken en je opties te bekijken. Zit je wel nog goed? Probeer het dan zo te bekijken: heb je vandaag een collega of klant kunnen helpen of die doen lachen gewoon door je positieve, zorgende zelf te zijn? Dan doet je werk er wél toe.

[td_smart_list_end]

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '