Want praten helpt.
6 Nederlandstalige podcasts die mentale gezondheid bespreekbaar maken
Hoewel het dik oké is om je af en toe eens niet lekker in je vel te voelen, is het belangrijk om tijdig aan de alarmbel te trekken. Deze zes Nederlandstalige podcasts proberen je daarbij te helpen door mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Want praten helpt.
Onbespreekbaar
De mannen van ‘Onbespreekbaar’ maken met hun podcast onderwerpen die in de taboesfeer hangen bespreekbaar. Ze geven je met hun oprechtheid en eerlijkheid, slogan ‘Vind kalmte in een wereld die schreeuwt‘ en aangenaam Gents accent het gevoel dat je niet alleen bent en drukken je op het hart dat het dik oké is om je af en toe eens down te voelen. Ze babbelen over topics als eenzaamheid, kwetsbaarheid, sociale media en de mening van anderen en hopen zo van mentale gezondheid een doodnormaal gespreksonderwerp te maken. Check zeker ook het Instagramaccount van ‘Onbespreekbaar’, want ook daar steken Jef en Nicolas je een stevig hart onder de riem.
GLOW, de podcast
Elke Dag Vakantie
Eva Daeleman en haar man Stijn besloten twee jaar geleden om hun leven volledig om te gooien. Ze verhuisden van het drukke Mechelen naar de kust, waar ze nu elke dag vakantie vieren en zoveel mogelijk tijd maken voor elkaar en voor zichzelf. Het koppel ondervond al snel welke positieve invloed hun nieuwe levensstijl had op hun innerlijke rust. Daarom besloten ze om een podcast uit de grond te stampen die ook anderen aan het denken zet en misschien zelfs kan overtuigen om ook zélf de sprong naar een gelukkiger leven te wagen. Enter: ‘Elke Dag Vakantie’. Ze wijden elke aflevering aan een gevoelig thema dat gelinkt kan worden aan het vinden van rust en geluk. Zo praten Eva en Stijn over geld en succes, maar ook over zelfkritiek, tijdsdruk en schuldgevoel.
Janneke tackelt het
Met haar podcast ‘Janneke tackelt het’ combineert Janneke haar ervaringsdeskundigheid op het vlak van mentale gezondheid en liefde voor journalistiek met de krachtige stem en mening van iemand anders. Daarvoor klopt ze niet zozeer aan bij psychologen en experts, wel bij jonge bekende en minder koppen die zelf in volle eerlijkheid willen getuigen over hoe het écht met hen gaat. Zo praat ze met Playboymodel Didi over de voor- en nadelen van social media en met dj dr. Robinson over zijn zwaar verleden.
Stoorzender
De Nederlandse Claire worstelde in het verleden met een eetstoornis en kampt momenteel met een depressie, een dwangstoornis en een persoonlijkheidsstoornis. Jeroen is radiomaker en smoorverliefd op Claire. Samen proberen ze de struggles waarmee ze dagelijks te maken krijgen te tackelen én vechten ze met hun podcast ‘Stoorzender’ voor meer openheid over mentale gezondheid. Daarvoor kloppen ze aan bij experts en zichzelf, want Claire en Jeroen getuigen heel eerlijk over de moeilijkheden die hun mentaal welzijn, geluk én relatie dwarsbomen. Samen praten ze onder andere over borderline, PTSD en depressie.
Len’s Cave
Met haar podcast Len’s Cave wil de Nederlandse YouTuber Lenette mentale gezondheid, relaties én seks voor jong en oud bespreekbaar maken. Dat doet ze soms alleen, soms samen met gelijkgezinden die vinden dat het hoog tijd is voor meer verdraagzaamheid en begrip op het vlak van geestelijke gezondheid.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier