Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pink Ribbon

Vandaag stelde Pink Ribbon het gloednieuwe lintje voor.

Drie borstkankerpatiëntes ontwierpen het nieuwe Pink Ribbon-lintje: ‘Het vat ons traject perfect samen’

Annelies Hart

1 op de 9 vrouwen wordt in haar leven geconfronteerd met borstkanker. Om aandacht te vragen voor de ziekte verkoopt Pink Ribbon elk jaar roze lintjes, die we op ons hart dragen om de patiënten te steunen. Dit jaar viert Pink Ribbon België haar vijftiende verjaardag en dat doet ze met een schitterend nieuw lintje.

Je mama, je zus, je vriendin, je tante, je buurvrouw of jijzelf... de kans is groot dat ook jij al dichtbij iemand hebt gestaan die de diagnose borstkanker kreeg. Om de patiënten te steunen in hun strijd tegen de ziekte roept Pink Ribbon het hele jaar door, door middel van acties en activiteiten, mensen op om aandacht te hebben voor borstkanker. En daar hoort het bekende roze lintje bij.

Speciaal voor de vijtiende verjaardag van Pink Ribbon België werd het lintje in een nieuw jasje gestoken. Om de stem van de mensen die leven met de ziekte nog luider te laten klinken, werd aan drie van hen gevraagd om hun eigen lintje te ontwerpen. Drie vrouwen laten zo hun eigen verhaal weerspiegelen in hun design.

‘Nog steeds vrouwelijk’

Kim Timmermans koos in haar design, dat ze samen ontwierp met haar dochtertje, bewust voor een witte achtergrond. ‘Voor mij staat die symbool voor het blanco blad, het nieuwe begin dat je krijgt nadat je borstkanker overwint’, aldus Kim. Ze koos er ook voor om borsten van allerlei soorten op het lintje weer te geven. Ook geamputeerde borsten of borsten met littekens.

‘Na kanker zijn je borsten niet meer wat ze geweest zijn, maar dat is oké. Of je nu een amputatie kreeg of littekens aan je ziekte overhoudt: je bent nog steeds even hard vrouw.’

Nathalie Biltresse

Nathalie Biltresse vond het ook belangrijk dat borsten, met littekens of niet, centraal stonden op haar lintje. ‘Na kanker zijn je borsten niet meer wat ze geweest zijn, maar dat is oké. Of je nu een amputatie kreeg of littekens aan je ziekte overhoudt: je bent nog steeds even hard vrouw.’

De derde vrouw die haar ontwerpkunsten mocht loslaten op een lintje is Ann Vermeylen. ‘Dit lintje staat symbool voor het parcours dat ik heb doorlopen. Voor mij is het een verhaal met een positief einde, en daarom durf ik mezelf een gelukzak te noemen.’

3 wordt 1

Uiteindelijk werd van de drie ontwerpen één lintje gemaakt, en dat lintje werd vandaag voor het eerst voorgesteld aan het grote publiek én aan de dames die er hun steentje aan hebben bijgedragen. Ze ontvingen hun lintje dan ook onder groot applaus en met de nodige emotie. ‘Het resultaat vat onze trajecten perfect samen.’

Het werd een eerlijk lintje dat alle soorten borsten uitbeeldt: groter of kleiner, puntiger of ronder, met littekens of zonder... Elke borst is normaal en heeft een eigen verhaal.

Een Pink Ribbon-lintje kost € 4, waarvan € 2,8 rechtstreeks naar het goede doel gaat. Ontdek hier waar je jouw lintje kan kopen. Draag het aan je hart!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '