Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Belga

Niet zo heel positief...

OEI: dit doet paracetamol met je hersenen

Als we last hebben van hoofdpijn, grijpen we vaak naar de paracetamol om ervoor te zorgen dat we toch nog kunnen functioneren. Maar nu blijkt dat de pijnstiller op meer effect heeft dan alleen je pijn… 

Onderzoekers uit Ohio hebben vastgesteld dat het nemen van paracetamol ook invloed heeft op je inlevingsvermogen.

 

Ze deden tests bij twee groepen jongeren. Veertig daarvan kregen een drankje met paracetamol, de andere veertig kregen gewoon water. Niemand wist wat hij of zij had gedronken.

 

Daarna kregen de jongeren verschillende verhalen te horen die zouden moeten inspelen op hun inlevingsvermogen. Ze gingen allemaal over fysieke en mentale pijn, waarna de jongeren de pijn van de persoon in het verhaal moesten inschatten

 

En wat bleek? De groep die paracetamol had ingenomen, schatte de pijn veel minder hoog in dan de mensen die gewoon water hadden gedronken. Ook bij volgende tests bleef het inlevingsvermogen van de paracetamolgebruikers opvallend lager dan dat van de mensen die niets hadden ingenomen. 

 

Volgens de wetenschappers kan dat er dus op wijzen dat pijn en empathie in hetzelfde deel van de hersens ontstaan en er dus op die manier een link is. Het is nog niet onderzocht of ibuprofen hetzelfde effect veroorzaakt. 

 

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '