Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Jeffrey Grospe via Unsplash

Deze tips helpen je alvast op weg.

Movement snacks: goed voor je lijf én het milieu

De lente is begonnen en daar hoort traditiegetrouw ook de grote lenteschoonmaak bij. Bij Mooimakers trekken ze die lenteschoonmaak graag door naar de natuur en de omgeving waarin je woont of werkt, maar ook naar je gezondheid. Aan de hand van hun movement snacks ben jij vaker op de been én maak je de natuur een stukje schoner. Redactrice Evi testte het uit en verzamelde de beste tips.

Mooimakers is een organisatie die mensen probeert te engageren om zorg te dragen voor de omgeving. Hun doel is dan ook om een propere plek te creëeren voor iedereen. Met hun movement snacks willen ze mensen aanzetten om kleine aanpassingen te maken in hun dagelijkse routine en zo toch een verschil te maken, zowel voor hun eigen gezondheid, als voor de omgeving. Redactrice Evi testte enkele movement snacks uit en deelt haar beste tips en tricks.

Regelmatig rechtstaan

Eén van de tips die gegeven wordt is regelmatig recht te staan. Enerzijds tijdens het werken door, om even vanachter je bureau te komen. Maar anderzijds ook terwijl je met iets bezig bent dat perfect rechtopstaand kan worden uitgevoerd. Denk maar aan het oprommelen van je bureau, door de post gaan of je mandarijntje pellen als vieruurtje. Door regelmatig recht te staan, stimuleer je je bloedcirculatie weer even én krijg je terug wat meer energie en inspiratie. Bij Mooimakers raden ze aan om telkens om het halfuur even recht te staan, maar dat vind ik persoonlijk dan weer teveel. Eén keer per uur kan al wonderen doen. Ik merk vooral dat ik op het einde van de dag actiever ben dan anders.

Buitenlucht tijdens je pauze – zeker als je van thuis uit werkt

Oké, we weten allemaal dat wat frisse lucht altijd deugd doet als je lang achter je scherm hebt gezeten. Maar het is écht zo. Een korte wandeling kan al zorgen voor een hoger productiviteitsgevoel, al is het maar omdat je even het huis uit bent geweest. Ben je niet makkelijk gemotiveerd om je schoenen aan te trekken tijdens je pauze? Probeer dan eens die ontspannende wandeling te combineren aan iets nuttig, zoals een pakketje ophalen bij de post of een brood gaan halen. Ook kan je de natuur een stukje helpen tijdens die korte wandeling. Neem een klein zakje mee en raap al het afval dat je tegenkomt op. Het is voor jou maar een kleine moeite, maar je helpt er de natuur enorm mee. Ook als je op kantoor aan het werk bent kan je op afvalwandeling gaan! Voor mij werkt die wandeling echt, al was ik erna erg geschrokken van de hoeveelheid afval die ik op een korte afstand al kon verzamelen.

Neem vaker de trap

We weten hoe verleidelijk het kan zijn om de lift te gebruiken op je werk, maar toch kan elke dag de trap nemen een verschil maken. Heb je hele zware spullen bij? Zet die dan in de lift en ga zelf met de trap tot boven. Ook als je thuis werkt is het geen slecht idee om af en toe de trap te nemen. In plaats van de verwarming een graadje hoger te zetten, kan je een trui gaan halen – op voorwaarde dat je daarvoor de trap moet nemen natuurlijk – uit je kast. Je bespaart er niet alleen energie mee, maar schudt ook even je lijf weer wakker.

Sporten en televisiekijken

Kijk je tijdens je pauze toch liever televisie? Probeer dan die pauze te combineren met een korte work-out. Dat hoeft niet lang of superintensief te zijn, maar het zorgt er wel voor dat je niet van je bureaustoel, naar de zetel en terug gaat. Als je echt geen sportfanaat bent, kan je ook voor huishoudelijke taakjes kiezen. Plooi bijvoorbeeld de was al rechtstaand op, maak het afwasmachine leeg terwijl je naar tv kijkt of rommel je huis een beetje op. Zo sta je recht, beweeg je een beetje en is je lichaam weer wakker geschud. Zelf koos ik steeds voor die laatste, zo kreeg ik onmiddellijk het gevoel dat ik het aangename ook koppelde aan iets nuttigs.

Wees alert voor afval

Vind je op stap gaan met een vuilniszak en andermans afval opruimen net te ver gaan? Probeer dan eens om je bewust te worden van al het afval rondom je. Het zal je verbazen hoeveel afval je tegenkomt op de weg van je huis naar je werkplek. Neem jezelf voor om onderweg minstens vijf dingen op te rapen en in de dichtsbijzijnde vuilbak te gooien. Zo ben je actief – even door de knieën buigen! – en maak je jouw omgeving elke dag toch een klein stukje groener. Ik merkte zelf dat ik me harder stoorde aan het afval in en rond mijn omgeving, dan daar waar ik werk. Nu probeer ik ook daar minstens één stuk afval weg te gooien als ik toekom en weer vertrek.

Miniwork-out achter je bureau

Er wordt aangeraden om een volwaardige work-out te doen tijdens je pauze, maar als we heel eerlijk zijn heeft niemand daar echt zin in. Kies daarom voor korte stretchoefeningen die je achter je bureau kan doen. Rol je nek een paar keer langs elke kant en gooi je schouders los. Strek daarna je armen uit en laat je polsen en handen ronddraaien. Schud er ook eens goed mee zodat ze helemaal los zijn. Het zijn kleine bewegingen, maar ze zorgen wel voor een betere bloedcirculatie én betere concentratie!

Lees ook:

strand gezondheid
slaapcoach tips
schermtijd

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '