Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Jenn Evelyn-Ann via Unsplash

'Ook fysiek gaan we, naarmate we ouder worden, steeds vaker op onze ouders lijken', zegt onderzoeker De Silva.

Zo moeder, zo dochter: op deze leeftijd ga ook jij op jouw mama lijken

Mama, ik lijk steeds meer op jou. Een zinnetje dat elke jonge vrouw doet huiveren. Jij kijkt immers van kleins af aan naar die prachtvrouw op, maar helemaal lijken op haar hoeft ook weer niet. Uit onderzoek blijkt nochtans dat we, of we het nu willen of niet, op 33-jarige leeftijd de levensvisie en smaak van onze eigen moeder zullen overnemen.


Elke zondag entertaint redactrice Laura een bende 12-jarige wildebrassen bij de scouts. Hoewel ze onlangs 21 kaarsjes uitblies, hoort ze zichzelf regelmatig uitspraken doen die haar bekend in de oren klinken. Het gaat om identieke zinnetjes die haar eigen mama ook gebruikt. Of ze die gedachte prettig vindt, laat ze liever in het midden. Dat ‘lijken op’ komt bij haar tamelijk vroeg: een onderzoek in Londen toont aan dat dochters de trekjes van hun mama’s pas overnemen rond de leeftijd van 33.

Eerste kindje


Vrouwen zitten zo in elkaar dat ze, vroeg of laat, dezelfde levensvisie en smaak overnemen van hun eigen moeder. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd bij meer dan 2 000 vrouwen en mannen. Onderzoeker Julian De Silva, een plastisch chirurg uit Londen, plakt er meteen een getal op. Na de geboorte van het eerste kindje, bij vrouwen in Londen gemiddeld op hun 33ste, volgt die mentaliteitsverandering. Niet langer trachten ze zich af te zetten van hun eigen mama, maar beginnen ze juist haar gedrag te kopiëren.

De gemiddelde leeftijd waarop een Vlaamse vrouw haar eerste kindje krijgt, lag in 2016 rond de 28,9 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie. Als we het Londens onderzoek volgen, start bij ons dat lijken op mama dus ietsje eerder.

Zo vader, zo zoon


De Silva schotelde zijn enquête ook voor aan mannen. En wat bleek? Bij Londense mannen blijft dat cijfer ongeveer gelijk. Pas vanaf 34 nemen zij de trekjes van hun vader over. Ze neigen naar dezelfde maniertjes en hetzelfde politieke standpunt.

Vrouwen vallen dan weer voor dezelfde televisieprogramma’s en hobby’s als hun eigen mama. Ook wat uitspraken betreft, grijpen ze snel naar wat ze vroeger zelf vaak te horen kregen.

Extra reden


‘Dat we op een bepaald moment allemaal op onze vader of moeder lijken, is iets wat we moeten vieren’, zegt Julian De Silva. Zelf een kindje krijgen werkt als de voornaamste trigger, maar andere factoren spelen eveneens een rol. ‘Ook fysiek gaan we, naarmate we ouder worden, alsmaar meer op onze ouders lijken. Meteen ook een extra reden waarom we ons zoals hen beginnen te gedragen.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '