Home Lifestyle Afscheid nemen aan de crèche: zo maak je het makkelijker voor jezelf...

Afscheid nemen aan de crèche: zo maak je het makkelijker voor jezelf en je kind

Zorg voor een afscheidsritueel: een zelfverzonnen handshake, bijvoorbeeld.

© Derek Thomson via Unsplash
© Derek Thomson via Unsplash

Sommige kinderen krijgen het enorm lastig bij de woorden ‘mama gaat vertrekken’. Er volgt een pruillipje en nadien zetten ze meteen alle sluizen open. O-ow, die tranen, daar kan ook jij niet tegen. Om het afscheid aan de crèche minder moeizaam te laten verlopen, geven we vandaag enkele tips.

1. Leg de nadruk niet op het afscheid

Probeer tijdens de fietstocht of autorit naar de crèche andere onderwerpen aan te snijden en de nadruk niet te leggen op het lastige moment dat zal komen.

2. Zorg voor een afscheidsritueel

Dat kunnen verschillende dingen zijn. Een zelfverzonnen handshake, bijvoorbeeld. Een high five, vuistje of ander ingestudeerd handgebaar kan de aandacht weghalen van jouw vertrek. Ook zinnetjes als ‘See you later, alligator’ en ‘Give me a hug, ladybug’ doen je kleintje vast glimlachen.

3. Vermijd ochtendstress

Zorg ervoor dat jullie jullie ‘s ochtends niet hoeven haasten en in alle rust kunnen vertrekken. Een zekere structuur helpt mee aan het creëren van herkenning en houvast. Planning is key, ook in deze vervelende situatie!

4. Schakel de juf, oppas of onthaalmoeder in

Zij weten inmiddels al hoe ze met zo’n situatie om moeten gaan en hanteren daarvoor de slimme mama-weg-tranen-weg-aanpak. Eerst een meelevende knuffel en dan een afleidingsmanoeuvre à la ‘Met wat wil je nu spelen?’. Jij kan met een opgelucht hart en zonder helse huilbui op de achtergrond naar je werk vertrekken.

5. Zet door

Ga niet bij die eerste traantjes van zoon of dochter al zitten snotteren. Jij moet in deze situatie, zoals in elke situatie, het voorbeeld geven. Het is belangrijk – hoe rot het ook kan voelen! – dat je doorzet en niet nog vijftien kushandjes werpt.

Wat je beter niet doet (hoewel jouw moederhart stiekem iets anders zegt):

1. ‘Mama komt snel terug’

Jouw peuter beschikt niet over voldoende tijdsbesef om te weten dat ‘snel’ uiteindelijk staat voor ‘over een halve dag’. Maak het daarom wat concreter: ‘Mama komt je ophalen na het vieruurtje’.

2. Plots wegglippen

Je denkt onopgemerkt weg te sneaken als jouw kleine spruit even niet kijkt? Don’t! Zo’n abrupt afscheid zal juist het omgekeerde effect hebben: de volgende keer zal zoon- of dochterlief zich extra aan je vastklampen.

3. Afscheid rekken en steeds terugkomen

Met alle moeite van de wereld probeert juf Els in ‘De Luizenmoeder’ de wuivende ouders bij het raam weg te krijgen. In dit geval moeten we juf Els toch gelijk geven. Blijf niet als klittenband aan je kind hangen en keer niet steeds als een boemerang terug. Geef een kus of doe de handshake en loop dan de deur uit.

Lees ook: