Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Varia | Allerlei

Mijn vriend is gokverslaafd!

Mijn vriend is al enkele jaren gokverslaafd. Hij zegt dat hij gestopt is, maar ik betrap er hem telkens weer op dat hij op de bingo speelt. Dit begint door te wegen op onze relatie maar hij beseft dit niet. Wat kan ik doen om hem te helpen?

Je vriend doet alsof hij alles onder controle heeft maar dat is niet het geval. Wellicht maakt hij zichzelf wijs dat hij op elk moment kan stoppen met gokken. Hij zal dit ook wel vaak proberen. Als hij zegt tegen jou dat hij gestopt is meent hij het op dat moment en is hij er vermoedelijk ook eventjes mee gestopt. Maar als de gokdrang hem weer overvalt kan hij er niet aan weerstaan en begint alles opnieuw. Het is mogelijk dat hij zich zelf ook zorgen maakt of dat hij zich schuldig voelt of beschaamd is over zijn gedrag. Zeg tegen je vriend dat je je ernstig zorgen maakt over hem. Kies je moment daarvoor uit: niet als hij op het punt staat te gaan spelen of als hij thuiskomt en geld verloren is. Vertel hem dat zijn gokgedrag jullie relatie in gevaar brengt en dat het tijd is dat hij er iets aan doet. Afkicken van een gokverslaving is zeer moeilijk en zonder hulp slagen er maar weinigen. De allereerste stap is dat je vriend beseft dat hij een verslaving heeft en geen controle heeft over zichzelf. Dan pas kan hij zijn probleem, met hulp, aanpakken.

Er zijn twee zelfhulpgroepen voor mensen met een gokverslaving waar je vriend veel steun kan krijgen. Door samen te komen met lotgenoten zou hij zich gesterkt voelen om zijn gokverslaving onder controle te krijgen. Zij herkennen immers als geen ander de signalen die er op wijzen dat hij in de gevarenzone zit en het weer mis gaat want ze spreken uit eigen ervaring. Zij kennen het probleem van binnenuit en weten goed wat je moet doen om te stoppen of niet te hervallen. Probeer je vriend zo ver te krijgen dat hij met een zelfhulpgroep contact zoekt. Er is de Werkgroep tegen Gokverslaving, tel. 02/ 532 58 26, e-mail info@wtgv.be, website http://www.wtgv.be en de Zelfhulpgroep Verslaafden, tel. 089/ 76 04 20 en 0473/ 43 76 17. Weigert je vriend hulp of gaat hij elk gesprek uit de weg, zoek dan voor jezelf hulp om uit te maken of en hoe je met deze relatie verder wil. Je kunt terecht in een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk. Voor een adres kijk je op www.caw.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '