Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Liefde en relaties | Familie

Mijn schoonmoeder is verslaafd aan gokken

Mijn schoonmoeder komt geregeld geld bij ons lenen om haar gokschulden te betalen. Ze belooft dan telkens om er definitief mee te stoppen, maar nog geen week later is ze alweer aan het gokken. Ik vind het heel erg voor mijn man, die het vertrouwen in zijn moeder volledig kwijt is. Hoe kunnen we haar van haar verslaving afhelpen?

Verslaafde mensen beginnen vaak te liegen tegenover hun dichte omgeving – om hun probleem of de ernst daarvan te ontkennen of om aan middelen te komen om hun verslaving verder te zetten. Daardoor isoleren ze zich van degenen die meest met hen begaan zijn en verliezen ze zich nog verder in hun verslaving. Je schoonmoeder zal ook wel oprecht van plan zijn om te stoppen maar is de controle over haar eigen gedrag kwijt. Om die controle te herstellen zijn er twee dingen nodig: je schoonmoeder moet beseffen dat ze een ernstig probleem heeft en ze moet professionele hulp zoeken. Wat jullie kunnen doen, is haar daarmee confronteren. Doe dat op een rustige manier, zonder ruzies of scènes te maken. Leen haar geen geld meer. Vertel haar wel telkens op een niet-verwijtende manier dat jullie bezorgd om haar zijn en graag zouden willen dat ze de juiste hulp krijgt. Probeer daarnaast om contact met haar te houden en samen aangename dingen te doen. Voor meer informatie kunnen jullie elke weekdag van 10 tot 20 uur bellen naar de DrugLijn op 078 15 10 20. Daar kun je ook navragen wat de hulpverleningsmogelijkheden in jullie regio zijn. In Vlaanderen zijn er ook enkele “Anonieme Gokkers” groepen. Informatie en contactgegevens vind je op de site van de Werkgroep tegen Gokverslaving: www.wtgv.be Gokkers maken schulden en dikwijls is dat juist een motivatie om te blijven gokken. Daarom is het belangrijk om financiële problemen aan te pakken. In een OCMW of een Centrum Algemeen Welzijnswerk (www.caw.be) kan je schoonmoeder terecht voor budgetbegeleiding of schuldbemiddeling. Als ze weer vraagt om geld te lenen, verwijs haar dan daarheen. Eens ze contact heeft met iemand uit de hulpverlening wordt de stap naar echt iets doen aan haar verslaving waarschijnlijk makkelijker.

Meer lezen? “Nu moet het lukken” geschreven door Henk Hermans en uitgegeven bij Boom, in de reeks “Zorgen voor jezelf” (ISBN 9060098358)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '