Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

In ons borstendossier beantwoorden we deze week vragen over je decolleté.

‘Mijn mama werd geopereerd vanwege borstkanker, loop ik dan ook meer risico?’

Alles oké met je decolleté? In ons Borstendossier beantwoorden we deze week de meest prangende vragen over je borsten. Een daarvan: ‘Mijn mama werd een half jaar geleden geopereerd vanwege borstkanker. Loop ik dan ook meer risico op het ontwikkelen van borstkanker?’

Als je mama borstkanker had, bete­kent dat inderdaad een lichte ver­hoging van je eigen risico op borstkanker. Maar er zijn nog een heleboel andere factoren die mee bepalen hoe groot het risico is om ooit borstkanker te krijgen. Aan de hand van een spe­cifiek hiervoor ontworpen ‘model’ (onder meer de IBIS-calculator) kan de dokter uitrekenen hoe groot je risico nu precies is en kan er een op­volgschema op maat voorgesteld worden. Als je advies over je persoon­lijke risico op borstkanker wenst, kan je een afspraak maken op de raad­pleging van een erkende borstkliniek.

Met dank aan borstchirurg prof. dr. Ann Smeets (UZ Leuven), arts-journalist Marleen Finoulst (Gezondheidenwetenschap.be), Pink Ribbon (Pink-ribbon.be), La Leche League (Lalecheleague.be), Transgender Infopunt (TIP) (Transgenderinfo.be) en seksuologe Ina Van Ransbeeck.

borstendossier omslag

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '