Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Face Peeters

Je kan zelf een lampion kopen en die opdragen aan iemand die een lichtpuntje kan gebruiken.

Kom op tegen Kanker en Eén willen met duizenden lampionnen grootste Lichtpunt tegen kanker vormen

Naomi Ghyssaert

222.500, dat is het aantal Vlamingen dat momenteel kanker heeft of er de gevolgen van draagt. Daarom slaan Kom op tegen Kanker en Eén de handen in elkaar. Ze starten vanaf vandaag een nieuwe actie: Lichtpuntjes tegen kanker. Gepersonaliseerde lampionnen zullen de straten verlichten in teken van zij die het nodig hebben.

Op 21 oktober stonden we al even stil tijdens de jaarlijkse Dag tegen Kanker, waarbij gele lintjes in heel Vlaanderen werden gedragen en uitgedeeld als teken van steun. Dankzij het mooie initiatief van Kom op tegen Kanker en Eén, kunnen we – net als vorig jaar – opnieuw onze steun betuigen aan mensen met kanker en hun naasten.

Grootste Lichtpunt tegen kanker

Als steunend gebaar wordt Vlaanderen opgeroepen om een lampion te kopen en op te dragen aan iemand die het kan gebruiken. De naam van die persoon wordt eigenhandig op de lampion geschreven door een vrijwilliger, waarna alle lampionnen op 27 november op een nog onbekende locatie worden samengebracht en aangestoken. Zo vormen ze samen het grootste Lichtpunt tegen kanker.

Kanker is donker. En daarom willen we kankerpatiënten en hun naasten lichtpuntjes bieden. Om hen te steunen en te tonen dat ze er niet alleen voor staan.

Marc Michils

Algemeen directeur Kom op tegen Kanker

Je kan vanaf vandaag tot en met vrijdagmiddag 27 november deelnemen aan de speciale actie via lichtpuntjestegenkanker.be. Alle opbrengsten gaan naar zorginitiatieven voor mensen die in contact komen met kanker en hun dichte kringen.

Lichtpuntjes tegen Kanker © VRT

Aangepast programma

Ook dit jaar komt Eén met een aangepast tv-programma, helemaal in het teken van de Lichtpuntjes-actie. Vanaf dinsdag 9 november besteedt Iedereen Beroemd de speciale rubriek ‘Lichtpuntjes’ aan mensen die in contact kwamen met de ziekte en moedig vertellen over hun eigen lichtpuntjes in moeilijkere tijden.

  • Dinsdag 9/11: ‘Lichtpuntjes’: Lerares Sabien heeft uitgezaaide darmkanker en vertelt over haar lichtpuntje Caroline, haar onco-coach.
  • Maandag 15/11: ‘Lichtpuntjes’: De jonge Jun verloor zijn papa aan kanker. Nu leert hij musiceren aan het Conservatorium, waar hij zijn lichtpuntje ontmoette: Carlo, zijn muziekleraar waarbij borstkanker werd vastgesteld.
  • Maandag 22/11: ‘Lichtpuntjes’: Illustratrice Tineke maakte tien jaar geleden een prentenboek met de hulp van de ongeneeslijk zieke mama An, die haar strijd met de ziekte verloor. Nu leest ze nog eens voor uit het boek, waar An jarenlang werkte als kleuterleidster.
  • Dinsdag 23/11: ‘De droomfabriek’: In deze speciale uitzending verrassen Bart Peeters en Siska Schoeters een dromer met kanker en laten ze wensen in vervulling gaan.
  • Donderdag 25/11: ‘De groepsfoto’: Mohamed en zijn fietsclub ‘Averroes Cycling Team Mechelen’ fietsten al de duizend kilometer met Kom op tegen Kanker. Dit jaar trainen ze opnieuw en willen ze geld inzamelen voor een speciaal ziekenhuis in Marokko, waar kanker nog steeds een taboe is.

De uitzendingen zijn te zien op Eén vanaf 19u40.

Slotmoment met Siska Schoeters

Om de actie Lichtpuntjes tegen Kanker op een speciale manier af te sluiten, zal Siska Schoeters tijdens een live-uitzending op Eén op zaterdagavond 27 november enkele gasten ontvangen die ook hun eigen verhaal en lichtpuntjes zullen delen. Daarna worden alle lampionnen aangestoken om het grootste Lichtpunt tegen kanker te vormen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '