Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Ik had nooit gedacht dat ik ouder zou worden dan 15'

Lesley (28) heeft muco

Lesley wéét dat ze waarschijnlijk nooit vijftig zal worden. Ze heeft mucoviscidose en kreeg zeven jaar geleden nieuwe longen. Maar die garanderen haar geen lang leven…

Lesley: “Ik moet een jaar of acht, negen geweest zijn. In die periode verbleef ik heel vaak in het ziekenhuis. Ik vond een folder over mucoviscidose waarin stond wat de levensverwachting was van een mucopatiënt.

Gemiddeld vijftien jaar, las ik. Natuurlijk schrik je dan. (stilte) Ik heb niks aan mijn ouders gevraagd of gezegd. Ik was nog jong, maar wist wél al dat ik hen verdriet zou doen door erover te beginnen. Dus hield ik me sterk en verzweeg ik regelmatig dat ik kortademig was.

Ik probeerde het te verbergen, al wisten mijn ouders goed genoeg dat het slecht met me ging. Een paar jaar daarvoor, toen ik zes was, was het nog kantje boord geweest. Ik had toen een heel zware infectie opgelopen: mijn longen zaten vol slijm. Bovendien werkte mijn spijsvertering niet goed, waardoor ik graatmager was. Ik ben toen door het oog van de naald gekropen.”

Lees in Flair hoe het nu gaat met Lesley!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '