Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
Kerstmis gelukkig
© ROMAN ODINTSOV via Pexels

Volgens gezondheidszorgpsychologe Najla Edriouch bestaan er verschillende redenen waarom we de kerstperiode (niet) leuk vinden.

Dáárom word je gelukkig van Kerstmis: ‘Tijdens de feestperiode investeer je onbewust in je mentale gezondheid’

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Wij kijken nu al uit naar Kerstmis! En aan al wie het tegendeel beweert: dat is perfect normaal, zo blijkt uit een onderzoek van Action. gezondheidszorgpsychologe Najla Edriouch legt uit waarom we zo gelukkig worden van de kerstperiode.

The most wonderful time of the year loert om de hoek, en daar worden we blij van! Uit een onderzoek van Action blijkt namelijk dat meer dan de helft van de Belgen gelukkig wordt van de voorbereidingen die bij de kerstperiode komen kijken. Meer zelfs: ruim 30 % begint met opzet zo vroeg mogelijk aan die voorbereidingen, net omdát ze er zo gelukkig van worden. ‘Geluk is geen continue staat van zijn, maar we weten vanuit de psychologie dat er best wel een aantal factoren bestaan die extra geluksmomenten bij mensen kunnen oproepen. En heel veel van die factoren zijn aanwezig tijdens de kerstperiode’, verklaart gezondheidszorgpsychologe Najla Edriouch.

Kuddedieren rond de feesttafel

‘Zowel uit psychologisch onderzoek als uit het onderzoek van Action blijkt dat het samenzijn met vrienden en familie tijdens de feestdagen een van de belangrijkste verklaringen is waarom velen van ons zich gelukkig voelen tijdens Kerstmis’, legt ze uit. En dat is volgens haar meteen ook de reden waarom we de vorige kerstperiode (lees: in volle coronacrisis) een pak minder leuk vonden. ‘Mensen zijn van nature groepsdieren. Je omringen met vrienden en familie en je verbonden voelen is een belangrijke psychologische basisbehoefte. Wanneer dat niet kan, kunnen negatieve gevoelens, zoals angst en stemmingsproblemen, getriggerd worden. We moesten tijdens de coronaperiode dus echt tegen onze natuur ingaan.’

Je investeert eigenlijk ieder jaar in je geluk voor het volgende jaar.

Naast samenzijn met wie je liefhebt, zijn er nog een heleboel andere elementen die volgens de psychologe een positieve impact kunnen hebben op onze mentale gezondheid. Zo draagt ook de cadeautjesjacht bij tot meer geluk. ‘Door kerstkaartjes en -cadeautjes te krijgen voel je je extra geliefd en verbonden. Ook het geven van een mooie kaart of cadeau kan extra geluksmomenten opleveren. Dat is waarom we de kerstperiode ook helemaal anders beleven dan Pasen, bijvoorbeeld. Daarnaast pakken we op Kerstmis graag groots uit, waardoor je mooie herinneringen maakt’, aldus Najla. En hoe mooier je herinneringen, hoe meer je volgens de gezondheidspsychologe zal uitkijken naar de volgende kerstperiode. ‘Je investeert eigenlijk ieder jaar in je geluk voor het volgende jaar.

Grinch of kerstmaniak?

‘Wie dus geen mooie herinneringen heeft aan de kerstperiode, zal dan misschien ook minder of zelfs helemaal niet uitkijken naar eind december’, legt ze uit. Dat je een Grinch bent, kan dus weleens liggen aan het feit dat je je in het verleden niet altijd geamuseerd hebt tijdens kerst. ‘Niet iedereen kijkt met fijne gevoelens terug op Kerstmis. Voor sommigen kan het ook confronterend zijn, omdat ze bijvoorbeeld geen familie, vrienden of partner hebben om samen mee te vieren. In dat geval ga je waarschijnlijk een eenzame periode tegemoet, en dan is het logisch dat je daar niet gelukkig van wordt. Het is dan heel belangrijk om toch in te spelen op die psychologische basisbehoefte van verbondenheid. Bijvoorbeeld door te videobellen.’

Eigenlijk zou het elke dag een beetje Kerstmis moeten zijn.

Grinch of niet, na de feestperiode volgt helaas die onvermijdelijke Blue Monday en een mentaal dipje. En dat is volgens Najla zeker niet abnormaal: ‘Tijdens de winterperiode ervaren veel mensen een winterdip. We komen minder in aanraking met daglicht en komen minder buiten, waardoor we ons somberder voelen. Tijdens de kerstperiode wordt die dip even gecounterd omdat je dan automatisch dingen doet die goed zijn voor je mentale gezondheid‘, legt ze uit. ‘Maar daarna volgt een periode waarin je weer vaker op jezelf bent aangewezen. Eigenlijk zou het dus elke dag een beetje kerst moeten zijn: elkaar in het zonnetje zetten, kaartjes schrijven, het huis gezellig maken,...’

Elke dag rond de kerstboom dansen gaat misschien nét iets te ver, maar het is misschien toch geen slecht idee om je kerstverlichting nu al op te hangen. ‘Net omdat we vorig jaar niet konden vieren, kijken we nu al zo hard uit naar 25 december. En dat is zo slecht nog niet, want ook in de periode dat je naar de feestdag toeleeft kan je veel extra geluksmomentjes ervaren.’ Het ideale excuus om die kerstboom nu al te zetten, dus.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '