Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Is de nachtmodus een leugen?

Je smartphone zou weleens de oorzaak van je wallen kunnen zijn

Het is geen geheim dat slapen met je smartphone slecht is voor je nachtrust. Maar we dachten allemaal dat we daar dé oplossing voor hadden gevonden, namelijk de nachtmodus. Niets blijkt nu minder waar te zijn.


Het schermpje van je smartphone bestaat uit veel blauw licht, wat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoort. Dat brengt je slaapritme in de war en daarom val je veel minder snel in slaap. Elektronicaproducenten brachten daarom de nachtmodus uit. Een instelling in je smartphone die het blauwe licht filtert en een soort van oranje waas over je scherm legt.

Het zou die oranjeachtige kleur zijn die ervoor zorgt dat de aanmaak van melatonine niet meer verstoord wordt en je zo geen last meer hebt van een slechtere nachtrust. Nu blijkt (helaas) dat er bijna geen verschil is voor je melatonineaanmaak als je de nachtmodus nu wel of niet aanzet. Je nachtrust blijft dus evenveel verstoord.

Maar het is niet omdat de nachtmodus volgens de wetenschap niet werkt dat het geen psychologische verschillen met zich meebrengt. Als je bijvoorbeeld gelooft dat het oranje licht je sneller in slaap brengt, is er een kans dat dat ook echt zo zal zijn. Maar voor de zekerheid misschien toch je smartphone voor het slapengaan aan de kant laten liggen.

lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '