Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Liefde en relaties | Kinderen

Hoe omgaan met onze vijf kinderen?

Wij zijn een nieuw samengesteld gezin met vijf kinderen. De kinderen van mijn vriend zijn hier één week op twee, mijn kinderen zijn hier altijd behalve een dochter die om de twee weken een weekend naar haar vader gaat. Wij proberen alle kinderen als gelijken te zien. Wij spreken niet meer over ‘uw kinderen’ of ‘de mijne’ maar over ‘onze kinderen’. Wij verdelen de taken ook zoals het uitkomt. Ik of mijn vriend breng ze allemaal naar school, ik of mijn vriend leg ze allemaal in bed. Nu zegt iemand dat het beter is voor de kinderen als het duidelijk is dat ik de mijne opvoed en hij de zijne. Ik dacht dat het best was om als een gezin te leven! Dit brengt veel verwarring met zich mee. Wat moeten we doen?

Voor nieuw samengestelde gezinnen is er geen pasklaar antwoord over hoe het nu best wel of niet werkt. Dat jullie bereid zijn uit te zoeken wat de beste manier is, getuigt van heel wat respect en inspanning voor alle gezinsleden. Enerzijds vraagt elk gezin om een praktische taakverdeling, anderzijds is het belangrijk de posities van moeder, vader, stiefmoeder en stiefvader te blijven erkennen.

Een gezin vraagt heel wat organisatie, wat zich uitdrukt in concrete opvoedingsregels en afspraken. Wie dan welke kinderen eten geeft, wast en strijkt, rondrijdt voor de sportclub of de kids in bed stopt, wordt onder andere door de beschikbaarheid, vrije tijd en werkomstandigheden van de (stief-)ouders bepaald, net zoals in alle andere gezinnen. En net als elders geldt ook hier dat de regels consequent gehanteerd worden en afgestemd zijn op de leeftijd en het begripsvermogen van de kinderen. Hier overweegt dan het aspect “ons” tegenover “mijn of zijn”. Natuurlijk mag er ook ruimte zijn om met je eigen kinderen nog eens apart leuke dingen te doen als jij of de kinderen dat graag willen! Deze tijd kan ook echt actief ingepland worden en hoeft een gezinsgevoel niet in de weg te staan.

Daarnaast is het belangrijk de ex-partners als moeder of vader in hun positie en belang te erkennen. Elk kind in jullie gezin heeft twee gescheiden, apartwonende ouders en minstens één stiefouder. De andere ouder blijft de natuurlijke moeder of vader en verdient, net zoals jijzelf als stiefouder, een respectvolle plaats in het leven van het kind. Hierover voldoende praten met je nieuwe partner en alle kinderen in huis, maakt dat je steeds kan bijsturen waar nodig. Laat je dus vooral niet te veel beïnvloeden door de commentaren van anderen! Het is jullie gezin en jullie zoeken samen uit op welke manier dit samenleven het meest haalbaar is, op een zo respectvol mogelijke manier. En dit is voor elk gezin, nieuw samengesteld of niet, steeds anders !

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '